Handige tips

5 planten voor je terras of raam om muggen weg te houden

17views

Wist je dat een gemiddelde mug slechts 2,5 milligram weegt, maar eenmaal gebeten wel 7,5 milligram? Dit betekent dat hij na een feestmaal twee keer zijn eigen gewicht kan opnemen, net alsof iemand van 60 kilo 120 liter limonade per keer zou drinken… Het goede nieuws is dat er plantendie geweldig werken als muggenafweermiddel!

Muggen weten precies hoe ze overlast moeten veroorzaken op zomeravonden, hun beten en zoemende geluid doen ons vluchten van het meest glamoureuze tuinfeest of romantische wandeling langs het water, hoe leuk we het ook hebben. Er zijn wereldwijd duizenden soorten muggen, sommige minder agressief en sommige ronduit ‘bloeddorstig’, zoals de muggen die in ons land steeds vaker voorkomen.
tijgermuggen, die in ons land steeds meer voorkomen.

Je kunt ze gemakkelijk herkennen aan de zwarte en witte strepen op hun lichaam, maar ze onderscheiden zich ook doordat ze niet alleen actief zijn in de schemering en ’s nachts, maar op elk moment van de dag klaar staan om bloed te zuigen en grote afstanden kunnen afleggen. De beet van de tijgermug is beslist groter dan normaal, jeukt meer en geneest vaak veel langzamer dan bij een beet door een gewone mug.

De beste muggenwerende planten

1) Kamille

Kamille is niet alleen een effectieve wondgenezer en natuurlijke ontstekingsremmer, maar werkt ook muggenwerend. Het bijzondere is dat het nuttige insecten aantrekt en muggen weghoudt.

Kamille in bloei

2) Rozemarijn

Rozemarijn is een superkruid, maar je kunt het ook buiten de keuken gebruiken: het is rijk aan essentiële oliën, dus je kunt de kenmerkende geur al van ver ruiken, en muggen zijn ziek van het aroma. Het kan zelfs tussen de vier muren helpen, als je rozemarijnolie verdampt, kun je de bloedzuigers uit huis houden.

3) Lavendel

Lavendel kan niet alleen motten maar ook muggen verjagen. Het is ook een plant die mensen verdeelt, maar voor wie ervan houdt, kan het een handig muggenwerend middel zijn en je terras heel gezellig maken!

Lavendel in een pot

4) Munt

Verse munt in een bloembak

5) Citroengras

Citroengras is echt een bijzondere plant, het is opwekkend als je het nodig hebt en kalmerend als je het nodig hebt. Dit is heerlijk op zichzelf, maar je kunt het ook gebruiken als muggenwerend middel, want de verfrissende geur is moeilijk te weerstaan. Gooi wat verse blaadjes in je water, je zult het heerlijk vinden!

Vers citroengras

Foto: Getty Images

Heb je dit gezien?