Recepten

Aardbeien een beetje laat – maar de hitte haalt het groeiseizoen in

7views

Het moeilijke herfstweer kan ook van invloed zijn op de komende zomeroogst.

De koude vroege lente is terug te zien in de groei van aardbeien.

We lopen ongeveer een week achter op het normale groeiseizoen, zeggen aardbeientelers in de regio.

– Als het warme seizoen aanhoudt, zullen de aardbeien een inhaalslag maken, zegt de ondernemer van Porko Strawberry Farm in Kälvi. Juha Nikkinen.

De strenge winter heeft zijn tol geëist van de gewassen en winterschade is niet bespaard gebleven. Er is wat schade aan de bessenboerderijen Hauhtonen en Porko.

– Er is hier en daar schade, op sommige percelen zijn struiken afgestorven. Grote schade is echter voorkomen,” zegt Nikkinen.

Meer kweektunnels voor bescherming

De nachtvorst heeft geen schade aangericht omdat de aardbeien nog geen tijd hebben gehad om te bloeien. Begin juni zou de bloei al goed op gang moeten zijn.

Sommige aardbeientelers investeren in beschutting tegen de regen, bijvoorbeeld door tunnels te bouwen.

In de maricultuur investeert Hauhtonen Berry Farm in nieuwe kweektunnels, die een betere opbrengst geven dan open veld, zegt ondernemer Veli-Matti Jukkola.

– Het risico kan worden verminderd omdat tunnels niet worden beïnvloed door regenval of de winter. De kwaliteit van de bessen is ook beter dan buiten, maar de teeltkosten zijn natuurlijk hoger.

Afgelopen zomer oogstte de westkust een redelijk goede oogst aardbeien. Toekomstige oogsten kunnen minder goed zijn.

– Uitzonderlijk herfstweer kan ook de groei van aardbeien en de opbrengst aan bessen beïnvloeden. Je kunt het pas zien als de bloemstengels tevoorschijn komen, zegt longline teler Juha Nikkinen.