Handige tips

Bouillon behoeden voor stremming: de beste manier

7views

Veel mensen kampen met het probleem dat bouillon snel begint te stremmen na het koken. Heeft iemand zich ooit afgevraagd hoe dit voorkomen kan worden?

Er zijn een paar trucjes die je kunt gebruiken.

Waarom bouillon zuur kan worden

Bouillon is een probleem waar veel koks mee te maken krijgen. Het kan ontstaan door:

– onjuiste opslag;
– langdurig koken;
– onvoldoende koeling.

Als de bouillon stremt, krijgt het een onaangename smaak en geur, waardoor het ongeschikt wordt voor gebruik in gerechten.

Bouillon behoeden voor stremming

De beste manier om bouillon te behoeden voor stremming is door een beetje azijn toe te voegen.

Azijn helpt het zuur-base evenwicht van de bouillon te herstellen, waardoor het een frisse smaak en aroma krijgt. Het is echter belangrijk om azijn voorzichtig toe te voegen om te voorkomen dat het zuur te veel verzadigd raakt.

Hoe je azijn op de juiste manier toevoegt

Zorg ervoor dat je 1-2 eetlepels azijn toevoegt voor elke liter bouillon. We raden aan appelciderazijn of wijnazijn te gebruiken voor de beste resultaten. Als je bang bent dat de azijn de smaak sterk zal beïnvloeden, kun je het geleidelijk toevoegen en constant roeren.

Welke andere manieren zijn er

Naast azijn zijn er nog andere manieren om bouillon te behoeden voor stremming. Het toevoegen van een kleine hoeveelheid suiker of honing kan bijvoorbeeld ook helpen om de smaak van de bouillon te herstellen. Je kunt ook proberen verse kruiden of specerijen toe te voegen om het een nieuw aroma en smaak te geven.

Hoe je stremming kunt voorkomen

Goed bewaren is de sleutel. Na het koken is het belangrijk om te wachten tot het is afgekoeld en het in de koelkast te zetten.

Idealiter bewaar je het in een luchtdichte verpakking om mogelijke problemen later te voorkomen. De bouillon kun je het beste binnen een paar dagen gebruiken. En als langdurig bewaren noodzakelijk is, kun je proberen het in te vriezen.

Eerder vertelden we je waarom huisvrouwen haarlak op papieren handdoeken spuiten.