Gezondheid

Buikvet is gekoppeld aan effecten op de hersenen

6views

De invloed van buikvet op de gezondheid van de hersenen en de cognitieve functie is over het algemeen meer uitgesproken bij mannen van middelbare leeftijd met een hoog risico op de ziekte van Alzheimer dan bij vrouwen, volgens onderzoekers van Rutgers Health.

Bij mannen van middelbare leeftijd met een familiegeschiedenis van de ziekte van Alzheimer is de hoeveelheid vet in hun buikorganen (alvleesklier, lever en buikvet) geassocieerd met het hersenvolume en de cognitieve functie, volgens de studie gepubliceerd in het tijdschrift Obesitas . Het onderzoek is geschreven door Sapir Golan Shekhtman, een promovendus aan het Joseph Sagol Center for Neuroscience aan het Sheba Medical Center in Israël, en geleid door Michal Schnaider Beeri , directeur van het Herbert and Jacqueline Krieger Klein Alzheimer’s Research Center aan het Rutgers Brain Health Institute. Het onderzoek, uitgevoerd bij 204 gezonde nakomelingen van middelbare leeftijd met Alzheimer dementie, onderzocht vetafzettingen in de alvleesklier, lever en buik gemeten met MRI.

“Bij mannen van middelbare leeftijd met een hoog risico op de ziekte van Alzheimer – maar niet bij vrouwen – werd hoger pancreasvet in verband gebracht met een lager cognitief en hersenvolume, wat wijst op een mogelijke genderrelatie tussen discreet buikvet en de gezondheid van de hersenen.” zei Beeri, die de Krieger Klein endowed Chair in Neurodegeneration Research bij BHI is en faculteitslid van het Rutgers Institute for Health, Health Policy and Aging Research.

Obesitas is een risicofactor voor een lagere cognitieve functie en een hoger risico op dementie, met verschillende associaties tussen de geslachten.

De bevindingen van deze studie benadrukken het belang van het onderzoeken van de interacties van vetopslag, hersenveroudering en cognitie in de context van sekseverschillen.

Daarnaast stelt het onderzoek het conventionele gebruik van de body mass index (BMI) ter discussie als de primaire maat voor het beoordelen van cognitieve risico’s die samenhangen met obesitas. De onderzoekers zeiden dat de BMI de verdeling van lichaamsvet slecht weergeeft en niet noodzakelijkerwijs rekening houdt met sekseverschillen.

“Onze bevindingen suggereren sterkere associaties in vergelijking met de relaties tussen BMI en cognitief vermogen, wat suggereert dat buikvetopslag, in plaats van BMI, een risicofactor is voor een lagere cognitieve functie en een hoger risico op dementie,” zei Shekhtman .

Deze onderzoeksbevindingen openen nieuwe wegen voor gerichte interventies en verder onderzoek naar genderspecifieke benaderingen om de invloed van buikvet op de gezondheid van de hersenen te begrijpen en te verminderen, merkte Shekhtman op.