Recepten

De 9 geheimen van heerlijk gehakt: mis er geen een – en krijg de titel van beste gastvrouw

10views

Gehakt is een ongelooflijk populair product waarmee je veel heerlijke en eenvoudige gerechten kunt maken.

Er zijn echter bepaalde nuances waar je rekening mee moet houden en die je moet weten als je met gehakt werkt. Ze werden gedeeld door de expert van de online editie “BelNovosti” kok Yulia Arkhipova.

1. Vleesselectie is de basis van de kwaliteit van gehakt. Gebruik vers, gekoeld of bevroren vlees dat vrij is van bijsmaken.

2. Zorg ervoor dat je vleesmolenmes en -gaas scherp zijn voor een goed gehakt. Als ze bot zijn, zullen ze het vlees scheuren in plaats van snijden, wat resulteert in een textuur die anders is dan wat je wilt.

3. Voordat je het vlees versnippert, moet het goed gekoeld of licht bevroren zijn. Door deze eenvoudige stap blijft de textuur van het vlees behouden.

4. Om het gehakt homogeen en sappig te maken, voeg je een beetje koud water of melk toe aan het gehakt en meng je het vervolgens goed door elkaar.

5. Eieren en brood worden aan het gehakt toegevoegd om alle ingrediënten samen te binden en het zacht te maken, maar niet om het sappiger te maken. De sappigheid van gehakt hangt af van het vetgehalte van het vlees, dus hoe meer vet in het vlees, hoe sappiger het gehakt.

6. Om de smaak van het gehakt te versterken, voeg je voorgebakken uien, knoflook en je favoriete kruiden toe.

7. Als je kant-en-klaar gehakt koopt, let dan op de categorie. Categorie ‘A’ betekent dat het gehakt minstens 80% spierweefsel bevat. Als er ‘B’ op de verpakking staat, betekent dit dat het aandeel spierweefsel tussen de 60 en 80% is.

8. Het is belangrijk om gehakt met uien, kruiden en knoflook niet in te vriezen. Deze ingrediënten verdragen het invriezen niet goed en zullen bij ontdooien veel vocht afgeven, wat de smaak en textuur van het gehakt negatief kan beïnvloeden.

9. Ontdooi het vlees alleen in de koelkast om de smaak en gezondheidseigenschappen te behouden.

Eerder deelden we een recept voor zure room ovenschotel.