Gezondheid

De eerste geheugenverbeterende pil binnenkort op de markt

13views

Een geheugenversterkende pil, gemaakt door wetenschappers in Schotland, ligt volgende maand in de schappen van het Verenigd Koninkrijk. 10% toename van de geheugenfunctie.

Het Schotse bedrijf Green Bioactives heeft zijn nieuwste product GBL-Memory onthuld, dat twee plantenextracten bevat waarvan wordt beweerd dat ze het geheugen bij oudere volwassenen “aanzienlijk verbeteren” als ze het een maand lang innemen, volgens de bevindingen van een recent onderzoek.

Dit supplement zou cognitieve achteruitgang direct kunnen aanpakken, een oplossing die dringend nodig is gezien de vergrijzing, aldus de onderzoekers. Dementie treft momenteel ongeveer 90.000 mensen in Schotland.

Eerdere studies tonen aan dat na 65 jaar het risico op significante cognitieve achteruitgang of dementie elke vijf jaar verdubbelt. Eén op de 14 mensen boven de 60 ervaart zorgwekkend significante cognitieve problemen.

De fructooligosacchariden en theanine die voorkomen in uien, radicchio, knoflook, asperges en bananen zijn geconcentreerd in deze pil. De combinatie werd getest op dieren en mensen in klinische proeven en bleek gunstig voor de geheugenfuncties.

In een experiment werd het supplement met fructooligosacchariden en theanine of een placebo gedurende 30 dagen toegediend aan 120 gezonde deelnemers, gelijk verdeeld over de twee groepen. Uit het onderzoek bleek “significante” verbeteringen tot 10% in de groep die het supplement kreeg.

Onderzoekers gebruikten de Clinical Memory Scale (CMS) om de voordelen van het supplement te meten, dat bijdroeg aan de algehele geheugenverbetering.

De CMS, aangepast van het Instituut voor Psychologie van de Chinese Academie van Wetenschappen, bestaat uit vijf tests. Deze tests beoordeelden verbeteringen in gericht geheugen, associatieleren, betekenisloze beeldherkenning, grafisch geheugen en het ophalen van portretten.

Na het testen werd de beginschaal volgens richtlijnen aangepast voor leeftijd en opleidingsniveau.