Gezondheid

De grootste gevaren van het gebruik van smartphones en tablets in de keuken

6views

Een onderzoek in Ierland heeft de potentiële risico’s van het gebruik van slimme apparaten in de keuken tijdens het koken aan het licht gebracht. De hygiënische gewoonten bij het gebruik van smartphones of tablets in de thuiskeuken werden onderzocht.

Eén op de drie deelnemers waste hun handen niet na het aanraken van rauwe kip en voordat ze een slim apparaat aanraakten. De driekwart waste hun handen niet na het hanteren van rauwe eieren en voordat ze hun slimme apparaat aanraakten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Queen’s University Belfast en betrof 51 deelnemers die werden gevolgd tijdens het koken van een maaltijd, inclusief rauw gevogelte en rauwe eieren, met behulp van slimme apparaten.

Mensen werd gevraagd om een maaltijd van kip guillotine en een salade te bereiden volgens een recept dat door de onderzoekers werd verstrekt op een tablet apparaat. Het recept was beschikbaar als video of in geschreven vorm. Alleen de een vijfde van de deelnemers maakte hun apparaat schoon tijdens de activiteit en in alle gevallen werd een onreine doek of mouw gebruikt.

Deelnemers monsterden hun handen en persoonlijke apparaten om ze te analyseren op bacteriën. Tijdens een kookactiviteit van 30 minuten raakten ze hun slimme apparaat gemiddeld bijna een uur aan. zes keer aan.. Na het koken was ongeveer 6% van het voorgereinigde keukengerei besmet met potentiële voedselvergiftigingsbacteriën.

Observaties toonden aan dat de houding van deelnemers ten opzichte van voedselveiligheid varieerde en slechte hygiënepraktijken kwamen vaak voor tijdens het bereiden van de maaltijd. De frequentie waarmee mensen het tablet aanraakten tijdens het bereiden van de maaltijd varieerde van één tot tien keer tijdens het koken.

Microbiële analyse wees uit dat Salmonella en E. coli konden overleven op tabletschermen voor meer dan 24 uur bij kamertemperatuur, wat aangeeft dat deze apparaten kunnen bijdragen aan kruisbesmetting.

Trish Twohig, manager voedselveiligheid bij Safefood, zei: “Van het zoeken van recepten tot het volgen van kooklessen of het opnemen van momenten voor sociale media, slimme apparaten zoals smartphones of tablets zijn voor velen essentiële hulpmiddelen geworden bij het bereiden van maaltijden. Gezien het wijdverbreide gebruik van deze apparaten in de keuken, moeten mensen zich bewust zijn van mogelijke risico’s voor de voedselveiligheid.”

Deelnemers waren over het algemeen in staat om goede en slechte veiligheidspraktijken te identificeren. Ze gaven echter aan dat externe factoren, zoals tijdgebrek en de aanwezigheid van kinderen, hun gedrag konden beïnvloeden.

Een tweede onderzoek onder 520 volwassenen in Ierland werd ook uitgevoerd om inzicht te krijgen in percepties, houdingen en bewustzijn van voedselveiligheid tijdens gelijktijdig koken en het gebruik van slimme apparaten.

Jongere deelnemers en vrouwen gebruikten vaker een apparaat tijdens het koken of bereiden van een maaltijd. Er was een lage risicoperceptie met betrekking tot kruisbesmetting door apparaten en besmetting met voedselvergiftiging in huis.

Dr. Mairead McCann, technisch medewerker bij Safefood, zei: “Dit nieuwe onderzoek is een nuttige herinnering voor thuiskoks over de mogelijke risico’s van slimme apparaten in de keuken en het belang van goede voedselveiligheid in huis. Het volgen van goede gewoonten, zoals het regelmatig en goed wassen van de handen en het schoonmaken en desinfecteren van slimme apparaten, kan kruisbesmetting tijdens het koken en gebruik helpen verminderen.”

Advies van Safefood, een groep die voedselveiligheid en voeding promoot in Noord-Ierland en de Republiek Ierland, bij het gebruik van telefoons en tablets in de keuken, omvat handen wassen, werkbladen schoonmaken en slimme apparaten desinfecteren.

Was voor en tussen het hanteren van ingrediënten en je slimme apparaat je handen grondig met warm water en zeep en droog ze af met een schone handdoek. Was keukenbladen altijd met warm zeepwater voor en na het bereiden van voedsel. Schoonmaken terwijl je werkt helpt kruisbesmetting te verminderen.

Desinfecteer je slimme apparaat voordat je begint met koken om mogelijke kruisbesmetting te helpen verminderen. Ontsmet het apparaat na het koken als je rauwe ingrediënten zoals vlees, gevogelte of eieren hebt gehanteerd. Zorg ervoor dat je altijd de instructies van de fabrikant volgt.