Recepten

De hitte heeft de groei van vroege aardappelen gestimuleerd en nu zijn er genoeg voor eindexamenfeestjes op school.

8views

Eind april maakten veel vroege aardappeltelers zich nog zorgen dat de oogst vertraging zou oplopen. Een warme mei heeft de groei gestimuleerd en aardappelen komen tegenwoordig in overvloed uit het veld.

Boer Mika Törne plukt een aardappel uit de kraan. Onder de mulch wordt een prachtig schouwspel onthuld.

De afgelopen weken is de aardappel in een razend tempo gegroeid na een hobbelige Kecwa, en nu is het tijd om hem te koop aan te bieden.

– De natuur doet wonderen. Ik denk dat het goed genoeg is om in een pot te doen en op een bord naast haring,” zegt Törne uit Rymätty.

Vroege aardappelen uit eigen land zijn sinds begin mei te koop, maar ze zijn geteeld in kassen en worden in beperkte hoeveelheden geproduceerd.

Eenmaal buiten op het veld zullen er in heel Finland genoeg aardappelen zijn en genoeg om te verkopen.

De eerste open vroege aardappelen die geproduceerd worden, worden traditioneel geteeld op de zanderige glooiende velden van de zuidwestelijke Finse archipel.

Deze velden drogen snel uit in de lente en accumuleren warmte tijdens het groeiseizoen. Met de zee in de buurt zijn de voorjaarsvorsten meestal vrij mild.

Zulke goede vroege aardappelvelden vind je bijvoorbeeld in Rymättylä en Merimasku in Naantali, en in Nauvoo en Houtskari in Pargas.

Vanuit andere delen van Finland beginnen aardappelen aan te komen voor het midzomerfeest.