Handige tips

De leander snoeien: zo krijg je meer bloemen

6views

 • Leander zal je veel bloemen geven als je hem goed en regelmatig snoeit.
 • Hoe en wanneer moet je je Leander snoeien om de meeste bloemen te krijgen?
 • Zelfs na het snoeien is er nog werk aan de winkel met de leander!

De leander (Nerium oleander) moet regelmatig gesnoeid worden als je wilt dat hij veel bloemen produceert. De leander is geen plant die niet gesnoeid hoeft te worden, en zelfs daarna heeft hij nog verzorging nodig.

Leander snoeien is niet al te moeilijk, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je begint. De bloemen die dit jaar opengaan, groeien bijvoorbeeld nog uit knoppen die in de nazomer van het vorige jaar zijn gemaakt. Dus als je ze in de herfst te veel terugsnoeit, zal je leander het volgende jaar minder bloemen produceren.

Wanneer moeten we de leander snoeien?

Leander kan op verschillende momenten in het jaar gesnoeid worden, waarbij vroeg in het voorjaar of laat in de herfst snoeien door tuiniers wordt aanbevolen.

1. Als je je leander in het voorjaar snoeit

Uitdunnen en snoeien moet in het voorjaar gebeuren. Als je op dit moment snoeit, zal de leander de zomer beginnen met verse scheuten. Knip de takken af die te lang zijn, zodat je de plant vorm kunt geven door te snoeien.

Omdat de knoppen aan het einde van de tak zitten, moet je oppassen dat je niet veel takken afknipt waar al scheuten aan zitten, want dan zal je leander in de zomer niet zoveel bloemen produceren. Als je de vruchten die zich uit de bloem van het vorige jaar hebben ontwikkeld aan de tak laat zitten, zal de leander het volgende jaar nieuwe knoppen produceren.

2. Als je de leander in de herfst afknipt

De meest ingrijpende snoeitijd voor leander is de herfst, voordat je de plant laat overwinteren. Dit is vooral belangrijk als je oudere leander hebt. Snoei op dat moment takken tot veertig à vijftig centimeter terug. Dit lijkt misschien veel, maar de leander zal in het voorjaar veel sneller en krachtiger uitlopen en nieuwe scheuten produceren als je hem op deze manier terugsnoeit.

Het is wel belangrijk dat de wortels van de leander gezond zijn, alleen dan moet je zoveel van de plant terugsnoeien. Maar dit is ook het moment om dunne, zwakke takken te verwijderen. Als de leander ziek is, moet je hem ook terugsnoeien, maar wees in dit geval niet te radicaal.

Hoe we op leander jagen

Bij het snoeien van leander in de lente en herfst zijn er volgens de expert een paar regels die je moet volgen.

 1. Regelmatig snoeien in het voorjaar:
 • Te lange of zwakke takken van de hoofdscheuten afknippen
 • Knip de eindknoppen of vruchten van de leander niet af
 • Draag handschoenen want het sap kan je handen irriteren
 • Je kunt in de zomer ook ongewenste scheuten van je leander snoeien
 1. Meer radicale herfstsnoei
 • Knip de takken van de leander terug tot 40-50 cm, gebruik een zaag voor oude takken
 • Dunne takken kunnen tot aan de ballen worden afgeknipt
 • Knip alleen gezond gewortelde leander krachtig terug, als er een probleem wordt gevonden, plant de plant dan opnieuw in nieuwe grond
 • Knip zieke leander slechts zoveel terug als nodig is

Bron: Plantura Magazine, Foto: Unsplash


Lees meer