Gezondheid

De nederige groente die artsen en chef-koks aanprijzen als “superfood” voor 2024

11views

 

Een nieuwe trend domineert dit jaar de culinaire kanalen op sociale media. De reden is de eenvoudige en nederige koolomdat het een zeer veelzijdige groente is die de smaken die gebruikt worden bij het marineren en koken prachtig opneemt. Als deze bladgroente op de grill wordt bereid, krijgt hij wat chef-koks en diëtisten een vlezige textuur en een verkoolde smaak noemen, die kan worden versterkt met een grote verscheidenheid aan marinades en toppings.

Maar boerenkool is niet alleen trendy, het heeft ook een zware voedingswaarde. Het bevat vezels, de helft van je dagelijkse dosis vitamine K, een derde van je dagelijkse dosis vitamine C en tien procent van je dagelijkse hoeveelheid foliumzuur. De bladgroente bevat ook sporen van mangaan, vitamine B6, calcium, kalium, vitamine A, ijzer en riboflavine.

Kool behoort tot de kruisbloemigenfamilie, samen met broccoli, bloemkool, kool en boerenkool. Deze bevatten allemaal verbindingen die die kanker bestrijden en de kracht om ontstekingen onder controle te houden, waardoor het risico op hartproblemen afneemt.

Boerenkool vermindert niet alleen ontstekingen, maar bevat ook hartgezonde anthocyanen, die deel uitmaken van de flavonoïdenfamilie. In een onderzoek uit 2013 in het tijdschrift Circulation, waarbij 93.600 vrouwen betrokken waren, ontdekten onderzoekers dat degenen met een hogere inname van anthocyanenrijk voedsel een lager risico op een hartaanval hadden. Het kan ook het niveau verlagen van een vettige stof die slagaders kan blokkeren, cholesterol genaamd. Oplosbare vezels helpen bij het verlagen van slecht cholesterol door zich ook te binden aan de stof in de darmen, waardoor het niet in de bloedbaan wordt opgenomen.

Het is de moeite waard om op te merken dat het eten van veel kruisbloemige groenten een opgeblazen gevoel en winderigheid kan veroorzaken dankzij dit hoge vezelgehalte.

Volgens ChefIQ: “Kool kan soms een slechte reputatie krijgen. Dit komt vooral omdat het, als het te gaar is, een onaangename zwavelachtige geur kan afgeven. “Maar als het goed gekookt wordt, zoals in sommige van onze Smart Cooker recepten, kan deze groente een rijke variatie aan je maaltijden toevoegen.”

.