Gezondheid

De nieuwe douchegels en shampoos die op de “gevaarlijke lijst” staan – Ook chemicaliën in make-up producten!

7views

De updates van het Europese Cosmetic Toiletry Notification System voor niet-eetbare cosmetische verzorgingsproducten die de gevaarlijke stof Butylphenyl ethylpropional (BMHCA) bevatten, die vanaf 2022 verboden is in cosmetica die in de EU wordt geproduceerd en op de markt gebracht, gaan onverminderd door. Cibum somt hieronder een aantal cosmetica, colognes, deodorants, persoonlijke verzorgingsproducten en zelfs make-upartikelen op die de afgelopen dagen zijn toegevoegd aan de lijst met gevaren van niet-eetbare producten van het Europese systeem.

Tegelijkertijd ontvangt Cibum voortdurend post van Griekse consumenten die de kleine lettertjes lezen en de giftige stof identificeren in cosmetica en producten die ze gebruiken. De reden is dezelfde: De aanwezigheid van Butylfenyl ethylpropional (BMHCA), ook vermeld als Lilial dat het voortplantingssysteem kan beschadigen , de gezondheid van de foetus kan schaden en huidsensibilisatie kan veroorzaken”.

Vanwege bezorgdheid over irritatie en huidsensibilisatie is lelie ook door de Europese Commissie geclassificeerd als een van de 26 allergenen die in de EU op productetiketten moeten worden vermeld en niet als “geurstof” mogen worden vermeld.

Veel van deze merken worden ook in Griekenland verkocht, maar consumenten moeten zelf de informatie op de achterkant van de verpakking lezen om te zien of het gevaarlijke ingrediënt, meestal vermeld als Lilial of Butylphenyl Methylpropional, erin zit.

Sommige producten zijn misschien opnieuw geformuleerd en bevatten de chemische stof niet meer, omdat de meeste bedrijven de formulering van hun producten hebben veranderd, maar helaas, zoals de terugroepacties in verschillende landen, de rapporten van de EU Safety Gate en de klachten die wij ontvangen laten zien, hebben ze er niet voor gezorgd om producten met Lilial terug te roepen. Er zijn natuurlijk mensen die de nieuwe wetgeving negeren of gewoon doorgaan met het gebruik van Butylphenyl Methylpropional, zonder rekening te houden met de gezondheid van de consument.

Hieronder staan slechts enkele van de nieuwe waarschuwingen in het Rapex systeem van de afgelopen dagen, met de toevoeging van waarschuwingen voor make-up artikelen die geen Butylfenyl Methylpropionaal bevatten. maar voor de aanwezigheid van PFOA. PFOA’s maken deel uit van een grote groep chemische stoffen die bekend staan als perfluoralkyl- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) die ook wel “voor altijd chemische stoffen” worden genoemd als niet gemakkelijk afbreken en lange tijd in het milieu en in het menselijk lichaam kunnen blijven. Onderzoek bij proefdieren heeft aangetoond dat blootstelling aan PFOA het risico op bepaalde lever-, testikel-, borst- en alvleeskliertumoren verhoogt. Ο Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) heeft PFOA geclassificeerd als “kankerverwekkend voor mensen” (Groep 1), gebaseerd op voldoende bewijs dat het kanker kan veroorzaken bij proefdieren en sterke aanwijzingen dat het enkele van de belangrijkste eigenschappen van een kankerverwekkende stof heeft bij mensen die eraan worden blootgesteld.

Hier zijn een paar updates over populaire cosmetica en toiletartikelen die de afgelopen dagen op RAPEX zijn gepubliceerd. Als je op de links klikt, kom je in het RAPEX-systeem en word je geïnformeerd over lotnummers en codes van producten die zowel Lilial als make-up met PFOA bevatten.

Badschuim Naam Periler Fresia di Lanzarote

Crème voor de huid Dove Derma Spa Goodness

Mav’s City Glam eau de cologne

Parfum Diadora Diadora energy geur

Eyeliner Eyeliner Core Crayon Merk LH Cosmetics Crayon afkomstig uit Duitsland.Finland heeft gewezen op de aanwezigheid van perfluoronyl dimethicone, een verbinding die verwant is aan perfluoroctaanzuur (PFOA). PFOA’s vormen een risico voor de menselijke gezondheid en het milieu. Het product voldoet niet aan de Europese normen en de POP-verordening (Persistent Organic Pollutants) en is uit de handel genomen.

Lippotlood Lipliner Stay On Me Lip Liner Merk Diego dalla Palma van Duitse oorsprong bijgewerkt Finland. Bevat PFOA.

Keulen ANGELIA Laura Rossi van Spanje bijgewerkt Italië

Deodorant Perlier Muschio Bianco

Crème voor de handen Leocrema

Haarconditioner Elvive van L’OREAL PARIS

Haarmousse PANTENE

Douchegel Tesori d’Oriente

Shampoo FRUCTIS van GARNIER, Franse oorsprong

PANTENE Nature fusion lisci vitaliteit shampoo

Haarmousse L’OREAL PARIS STUDIOLINE SILK & GLOSS MOUSSE VOLUME van Franse oorsprong

Shampoo PANTENE Nature fusion massaggio idratante

Shampoo Elvive van L’OREAL PARIS Antiforfora intensivo shampoo trattante

Conditioner voor haar Kruidenextracten

Douchegel Vidal doccia schiuma Mora e Muschio

Haarmousse L’OREAL PARIS Studio lijn Style & Shine

Deodorant Neutro Roberts.