Recepten

De populairste paasgerechten van Europa. Wat Roemenen en andere Europeanen het liefst eten

9views

De paasvakantie brengt een verscheidenheid aan traditionele gerechten met zich mee, waarbij elk land zijn eigen gewoonten en voorkeuren heeft. Terwijl in Roemenië pasca en lamsvlees erg in trek zijn, gaat Italië prat op “Agnello al Forno”, Griekenland op “Magiritsa” en Spanje op “Torrijas”.

Pasen is het dessert dat we associëren met het grote feest en dat samen met de cake onze huizen vult met geuren. Maar helaas komt de bereiding in sommige gevallen, ondanks de inspanningen van de huisvrouwen, te droog of te gaar uit de bus.

Pasca is een mengsel van tarwebloem, gistdeeg, zout en koemelk. Het is rond van vorm met vlechten rond de randen of zelfs in het midden, als symbool voor het kruis waaraan Jezus werd gekruisigd. Het wordt in de kerk gewijd en op paasochtend geserveerd.

Roemenen zijn ook gek op gebraden lamsvlees, dat niet mag ontbreken op de paastafel. Het lam staat voor het offer van Jezus voor de mensheid.

Italië – Agnello al Forno: Geroosterd lamsvlees in de oven is een traditioneel Italiaans paasgerecht. Het wordt op smaak gebracht met knoflook, rozemarijn en citroen.

Geroosterd lamsvlees op Italiaanse wijze is perfect voor alle familiebijeenkomsten, van paasvieringen tot de zondagse lunch. Je kunt het lamsvlees kruiden met gebakken aardappelen met kruiden.

Griekenland – Magiritsa: Het is een lamsvleessoep met kruiden en citroen, geserveerd in de nacht van de opstanding. Het is een typisch Grieks gerecht.

Dit gerecht wordt geassocieerd met de tradities van de Heilige Week van de Orthodoxe Kerk omdat het ook bekend staat als “Paassoep” of “Heilige Zondagsoep”. Het wordt meestal warm geserveerd, vergezeld van “Tsoureki” brood.

Spanje – Torrijas: Net als wentelteefjes zijn torrijas sneetjes brood gedrenkt in melk, ei en suiker, vervolgens geroosterd en bestrooid met kaneel. Ze worden geserveerd tijdens de paasvakantie.

Torrijas worden bij het serveren vaak bedekt met kaneelpoeder en suiker.

Bulgarije – Kozunak: Dit is een traditionele Bulgaarse cake, vergelijkbaar met de Roemeense cake. Hij is verrijkt met rozijnen en noten.

Bulgaren zeggen dat de vullingen en toppings willekeurig zijn. Je kunt er in doen wat bij je smaak past. De meest voorkomende zijn noten, rozijnen en chocolade. Meestal worden suiker, maanzaad en noten – amandelen – gebruikt als topping.

Frankrijk – Agneau Pascal: Geroosterd lamsvlees is een klassiek paasgerecht in Frankrijk. Het wordt op smaak gebracht met knoflook, rozemarijn en witte wijn.

Bij het gebraad worden flageolets geserveerd, een bonensoort met kleine boontjes. Het gerecht staat ook bekend als “Le Gigot de Sept Heures”, wat “lam van zeven uur” betekent, vanwege de tijd die het kost om te koken.

Nederland – Paasstol: Een soort cake met een vulling van amandelen, rozijnen en poedersuiker.

Hongarije – Töltött Tojás: Eieren gevuld met kaas, zure room en groene uien. Ze zijn een populair voorgerecht in Hongarije.

Polen – Babka Wielkanocna: Een Poolse cake met rozijnen en vanille-essence.

Zweden – Påskmust: Een Zweedse frisdrank, vergelijkbaar met cola, maar zoeter van smaak en gekruid met anijs.