Recepten

De terugkeer van loog in Griekse recepten – door Popi Tsavaris

10views

Door Popi Tsavari

Alisiva van het Italiaanse lisciva, het komt ook voor onder de namen alusias, katasthalai, aswater, troebel. Lyssiva is een alkalische oplossing van kokend water met as van verbrand, schoon natuurlijk hout. Het was vooral wijdverspreid in vroegere tijden en werd gebruikt bij het wassen van kleding, schoonmaken, haren wassen en koken.

As bevat voornamelijk calciumcarbonaat van 25% tot 45% (dat is een anorganisch zout met chemische formule CaCO3.), minder dan 10% bevat kalium (K), en minder dan 1% fosfaat. Er zijn sporenelementen van ijzer, mangaan, zink, koper en sommige zware metalen (zoals lood, cadmium, nikkel en chroom). Het bevat geen stikstof.

Het werd gebruikt bij de bereiding van mosterdmeel, in koekjes, melomakarona en kurabiedes, en ook bij de bereiding van brood. Naast de heerlijke smaak en fluweelzachte textuur die het aan onze lekkernijen geeft, reinigt het ook de darmen van ziekteverwekkers. In moderne recepten is loog vervangen door zuiveringszout of bakpoeder, die vergelijkbare eigenschappen hebben. Soda is een sterker alkali dan loog en kan een sterkere smaak geven aan zoetigheden. Bakpoeder is een mengsel van zuiveringszout en ammoniak en is veiliger om te gebruiken dan zuiveringszout, omdat het geen zuurstof aanmaakt. Om loog te maken, kook je regenwater of gedeïoniseerd water, samen met as van “schoon” (geen kleurstoffen, lijm of bewerkt) verbrand hout, dat je er niet mee hebt verbrand, (aanmaakhout, papier, sigarettenpeuken, afval) en zonder iets gekookt te hebben, (vlees, etc.).

Materialen

  • 1 el witte as, schoon en goed gezeefd
  • 2 glazen regenwater of gedeïoniseerd water

Uitvoering

Doe het water en de witte as, schoongemaakt en gezeefd, in een kleine steelpan (geen aluminium). Roer een beetje om het op te lossen en zodra het aan de kook komt, schep je het schuim af en kook je het 4′ tot 5′. Haal het van het vuur en laat het bezinken. Zeef het voorzichtig met een koffiefilter, of een dubbele terrine, of een hele fijne zeef, of een soepkraampje, en neem alleen de vloeistof mee en niet het bezinksel. Zeef het nog een of twee keer en het is klaar voor gebruik, of bewaar het geruime tijd in de koelkast.

Loog werd gebruikt om traditioneel wasgoed te maken. Eerst wasten ze de witvlezige groenten, daarna namen ze een hoge mand, een bungadokofino genaamd, die aan de binnenkant bedekt was met een grote witte dikke zakdoek of doek, een ashanddoek genoemd, waarvan de uiteinden uit de bung kwamen. Daarna werden de gewassen asperges goed gevouwen en in de bunghole gestapeld, te beginnen onderaan met de dikste en de en eindigend met de lichtste. Deze werden vervolgens bedekt met de overtollige randen van de as, waarbij steeds een klein deukje in het midden werd gemaakt. De loog werd vervolgens bovenop de asdoek gelegd en van tijd tot tijd werd de loog gegoten. Dit drong langzaam in de kleding en kwam onder uit de mand, waardoor eventuele resten van de vlekken op de kleding werden meegenomen. Als de loog goed was, kregen de witte kleren een lelieblanke kleur.

Loog reinigt, maakt wit en desinfecteert grondig. Het kan alles reinigen. Zelfs de hardnekkigste vlekken, wrijf het op alles wat je wilt schoonmaken. Je zult versteld staan van de resultaten. Het reinigt zelfs roest dat in marmer is getrokken. Ongelooflijk schoon en hygiënisch! Verwijdert vlekken op kleding Doe wat as op de vlek en wrijf na vijf minuten met broodkruimels over de vlek. De vlek verdwijnt!

Vroeger gebruikten mensen as als tandpasta, meestal door hun tanden te wrijven met een vochtige doek of borstel (gemaakt van het staarthaar van een mannelijk paard of varken) gedoopt in de doordrenkte as om vergeling en poets te verwijderen.

Los een beetje groene zeep op in de loog en was de wond ermee zonder hem daarna af te spoelen. Het is ongelooflijk hoe snel het geneest.

Onze grootmoeders wasten hun gezicht met loog voor een stralende huid. Bij het wassen van haar werd loog gebruikt om het glanzender te maken (vooral vet haar) en om luizen kwijt te raken.