Handige tips

Deze methode werkt 100%: hoe bak je in een pan zodat er geen voedsel aan blijft plakken

7views

Bij het bakken van voedsel in een pan lopen veel mensen tegen het probleem aan dat het begint te plakken. Wat doe je in deze situatie?

Het is eigenlijk belangrijk om de oorzaken te begrijpen en een paar tips te belichten die ervoor zorgen dat voedsel niet aan de pan blijft plakken tijdens het bakken.

Welke koekenpan kiezen

De juiste koekenpan kiezen is de eerste stap naar succesvol frituren.

Verschillende materialen en coatings hebben verschillende eigenschappen die de hechting van voedsel beïnvloeden. Het is daarom de moeite waard om een paar basistypen te belichten.

1. Pannen met antiaanbaklaag hebben een speciale laag die zorgt voor een glad oppervlak en wrijving minimaliseert. Ze zijn ideaal voor het koken van eieren, vis en ander delicaat voedsel.

2. Gietijzer heeft uitstekende antiaanbakeigenschappen, vooral als het op de juiste manier wordt bereid (geschroeid) en gebruikt. Na verloop van tijd vormt deze pan een natuurlijke coating die patina wordt genoemd.

3. Hoewel roestvrijstalen pannen geen beschermende coating hebben, kunnen ze ook voorkomen dat voedsel blijft plakken als ze op de juiste manier worden verhit en er olie wordt gebruikt.

Roestvrijstalen pannen winnen de laatste tijd aan populariteit onder koks. Het is echter goed om te onthouden dat ze niet gemakkelijk in gebruik zijn.

Voorverwarmen

Verwarm de pan een paar minuten op middelhoog vuur voordat je olie of voedsel toevoegt. Dit helpt om de warmte gelijkmatig over het oppervlak te verdelen.

Olietemperatuur

Moet heet zijn, maar niet roken. Dit creëert een barrière tussen het voedsel en het oppervlak van de pan, zodat het niet blijft plakken.

De hoeveelheid olie speelt een belangrijke rol bij het voorkomen dat voedsel blijft plakken. Het is belangrijk om niet te beknibbelen op de olie, vooral als je voedsel kookt dat gemakkelijk blijft plakken, zoals eieren of vis.

Gelijkmatige verdeling

Zorg ervoor dat de olie gelijkmatig wordt verdeeld over het hele oppervlak van de pan. Om dit te doen kun je de pan voorzichtig ronddraaien of een kwast gebruiken. Om te frituren kun je het beste oliën met een hoog rookpunt gebruiken, zoals groente-, olijf- of avocado-olie.

Meer tips

Het is ook de moeite waard om een paar belangrijke tips te onthouden.

1. Als je droog voedsel moet bakken, onthoud dan dat vocht aan het oppervlak helpt om het te laten plakken. Dep het voedsel droog met een papieren handdoek voordat je het bakt.

2. Temperatuur van het voedsel. Voedsel op kamertemperatuur plakt minder dan voedsel dat net uit de koelkast komt.

3. Veelvuldig roeren of draaien van voedsel kan plakken veroorzaken, omdat het voedsel geen tijd heeft om een korst te vormen die contact met het oppervlak van de pan voorkomt.

4. Het is belangrijk om siliconen of houten spatels te gebruiken, die het oppervlak van de pan niet beschadigen en helpen om het eten voorzichtig om te draaien.

Veel hangt ook af van de kwaliteit van de pan zelf. Als de antiaanbaklaag beschadigd is, zal het niet eenvoudig zijn om goede kookresultaten te behalen.

Eerder vertelden we je hoe je een perfect schoon huis kunt bereiken.