Recepten

Een vreemd lunchvoedsel heeft het overleefd op de lijsten van scholen in Rauma – de zeemansdelicatesse is elders in Finland maar bij weinigen bekend

10views

 

Lapskoussi is een traditioneel zeemansgerecht. In Rauma is de mix van wortelgroenten en vlees ook populair bij schoolkinderen.

Een zorgvuldig gemaakte Lapschoussi ziet er niet uit. Toch genieten de schoolkinderen in Rauma ervan.

Lapskoussi is het resultaat van een fascinerende combinatie van verschillende wortelgroenten en gestoofd vlees. Ingemaakte bieten en ingemaakte komkommers worden naast de stoofpot geschoven, net als in de bekende pyttipannu, vorschmack of rendierbakgerechten.

“Ooit ontwikkeld in Rauma”

Lapskoussi is niet alleen een lekkernij uit Rauma, want het is bekend in veel Europese havensteden.

Dat vinden de zelfbewuste inwoners van Rauma prima. Ze beschouwen het als hun eigen delicatesse, ook al is het verkrijgbaar in cafés in veel Duitse en Scandinavische kustplaatsen.

Leraar Eero Hyvärinen legt uit of ze op zee nog steeds Kinderkoussie maken.

Een restaurantdocent in Winnova voor beroepsopleiding Eero Hyvärinen heeft een goede uitleg.

– De Lapskoussi is ooit ontwikkeld door zeilers in Rauma en met hen heeft het zich verspreid naar de rest van Europa,” zegt Hyvärinen met een grijns.

Geloof het zeemansverhaal of niet.

In de 19e eeuw had Rauma zelfs een tijdje de grootste zeilvloot van het land. De grootste zeilvloot van Rauma was in 1892-98 de grootste van Finland. Dankzij de marine waren de zeemansgebruiken ook op het vasteland geworteld.

De stoofpot was een goede keuze als scheepsvoedsel, omdat de grondstoffen die erin werden gebruikt goed houdbaar waren. Het was ook gemakkelijk te bereiden op zee.

Het lange sudderproces

Studenten die catering studeren in Rauma lopen stage op schepen. Voor sommigen van hen kan zich daar ook een carrière openen.

De studenten van Winnova hebben toegezegd om te laten zien hoe de traditionele lekkernij wordt gemaakt.

Het maken van de babycouscous is de dag ervoor al begonnen, want het belangrijkste is dat zowel het vlees als de wortelgroenten lang sudderen. Recepten variëren, maar bijna altijd worden er aardappels, wortels, uien en, nog gebruikelijker, rund- en varkensvlees aan de stoofpot toegevoegd. Zout en peper zijn de meest spaarzame smaakmakers.

Voor een student voedingsindustrie uit Rauma Alisa Uusitorpa is bekend met eten vanaf de basisschool.

– De wortel is bijzonder lekker. Het werkt met boter.

Vier jongeren in werkkleding proeven eten bij een groot keukenapparaat.

Waarnemend directeur Voedings- en reinigingsdiensten, gemeente Rauma Rami Iltanen zegt dat de lapskoussi wortel heeft geschoten op de menukaarten van scholen in Rauma. Schoolkinderen krijgen het minstens één keer per zes weken. Dit is al jaren het geval.

– Natuurlijk zijn de meningen over traditioneel voedsel net zo verdeeld als over elk ander voedsel, maar de meerderheid van de mensen vindt de kinderpap lekker,” zegt Iltanen.

Je kunt dus gerust zeggen dat niet alle schoolkinderen in Rauma dol zijn op Kindkoussie, hoewel velen dat wel zijn.

Bijgewerkt op 30 mei om 12 uur ’s middags met informatie over de omvang van de zeilvloot van Rauma. Het was de grootste in Finland in 1892-98.