Handige tips

Giet het spoelwater van de rijst dus niet in de afvoer!

6views

  • De mineralen in rijst zijn zeer heilzaam voor planten.
  • Niet alleen rijst, maar ook het kookwater van pasta kan een geweldige voedingsstof zijn voor je kamerplanten.
  • Rijst irrigatiewater is een zetmeelrijke oplossing die de wortels van planten voedt, maar overdrijf het niet en geef niet meer dan één keer per maand water met rijstwater.

Binnenplantenexpert Tyler Cross suggereert dat het water waarin je je rijst voor het koken, gebruik het om je planten water te geven. Dit is ook een handig idee, want het betekent dat we niet het gevoel hebben dat we een liter drinkwater hebben verspild. voor kamerplanten is een geweldige voedingsoplossing. “Dezelfde mineralen die in rijst zitten, zijn dezelfde mineralen die gunstig zijn voor planten. Zetmeel helpt goede bacteriën groeien,” legt Cross uit.

De methode is niet alleen kosteneffectief, maar ook flexibel. Je kunt elk rijstspoelwater gebruiken, maar hoe zetmeelrijker, hoe beter. Sterker nog, als je pasta kookt, kun je het prima gebruiken om planten water te geven. “Rijst- en pastaspoelwater is eigenlijk een zetmeelrijke oplossing die helpt om de bodem te koloniseren met een zeer goede bacterieflora, wat bijdraagt aan een gezonde plantengroei en voedingsstoffen levert aan de wortels.” aldus Cross. Het belangrijkste is om het water koud te houden, want heet water is dodelijk voor planten.

De vraag rijst: welke soorten planten kunnen worden bewaterd met rijstwater? “We geven de voorkeur aan besprenkelen in plaats van water geven aan buidelratten en cactussen, maar alle andere planten kun je gewoon water geven met zetmeelhoudend water.” Maar ga niet te ver. Net als bij voedingsoplossingen uit de winkel kan te veel rijstwater schadelijk zijn. “Zetmeel bevordert de groei van bacteriën, en hoewel de meeste bacteriën goed zijn voor de bodem, zijn er enkele die de wortels van de plant kunnen beschadigen. Daarom raad ik aan om rijst niet meer dan één keer per maand te besproeien met water.”

Bron: Appartement Therapie Foto: Getty Images

Lees meer!


Lees meer

Gekookte rijst