Recepten

Groentemaaltijden die je op de grill kunt bereiden

9views

Overschakelen op plantaardige oplossingen in plaats van vlees heeft voordelen voor zowel de gezondheid als het milieu, en het hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ze verstoken moeten zijn van smaak. Zelfs een paar vleesvrije maaltijden per week kunnen het risico op hart- en vaatziekten verminderen, en er zijn genoeg recepten die de inspanning belonen.

ConsumerReports, zet 3 plantaardige recepten voor de grill op een rij.

Veggie Burgers met tempeh

  • 230 g tempeh, in blokjes gesneden
  • 1 kleine ui, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tamari
  • ½ kopje gehakte champignons
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 eetlepel misopasta (rood of wit)
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ¼ theelepel uienpoeder
  • ¼ theelepel paprikapoeder
  • ¼ theelepel gemalen zwarte peper
  • Brood op een snee, indien nodig
  • 8220 g guacamole
  • 4 plakjes tomaat
  • 4 blaadjes sla
  • 4 volkoren broodjes

Aanwijzingen

1. Doe de tempeh in een stoommandje en stoom 15 minuten of laat 5 tot 10 minuten zachtjes sudderen in water in een steelpan. Zet dan opzij om af te koelen.

2. Verhit een koekenpan op het fornuis op middelhoog tot middelhoog vuur. Voeg de olijfolie en uien toe en sauteer ongeveer 5 tot 10 minuten, tot ze beginnen te karamelliseren. Voeg de champignons toe en bak nog eens 3 minuten. Voeg de tamari, misopasta, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder en zwarte peper toe. Kook nog 2 minuten. Haal de pan van het vuur en zet opzij om iets af te koelen.

3. Plet ondertussen de gekookte gestoomde tempeh in een grote kom. Zodra het ui- en champignonmengsel is afgekoeld, voeg je het toe aan de kom met tempeh en roer je het goed door elkaar. Verdeel het mengsel in 4 gelijkmatige bureaus. Als je geen strakke bureka’s kunt maken, kan het zijn dat het mengsel te nat is. Voeg in dat geval of gewoon broodkruim of panko toe, wat je ook in de kast hebt staan, 2 eetlepels per keer tot het tempehmengsel goed bij elkaar blijft.

4. Verwarm de grill voor op 230° C. Bak de burgers op middelhoog vuur ongeveer 4 minuten per kant. Leg de burgers op een broodje en beleg met sla, tomaat en guacamole.

Recept maakt 4 burgers.

Gegrilde maïs met Mexicaanse room

  • ½ kopje Mexicaanse room of light room
  • ¼ kopje lichte mayonaise
  • ½ kopje gehakte koriander, optioneel
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ¼ theelepel gemalen peper, naar smaak
  • Zest van een limoen (ongeveer 2 theelepels)
  • Sap van een limoen (ongeveer 2 eetlepels)
  • 4 zoete maïs, (pellen en lichtjes inwrijven met olijfolie)
  • ½ kopje cotija kaas, verkruimeld
  • ¼ kopje hele korianderblaadjes, optioneel
  • ¼ theelepel gemalen zwarte peper
  • limoenschijfjes om te serveren

Instructies

1. Verwarm de grill voor op 200° C.

2. Voeg in een middelgrote kom de room, mayonaise, gehakte koriander (indien gebruikt), knoflook, chipotlepeper en limoenrasp en -sap toe. Klop ze samen met een vork. Proef het mengsel en voeg een snufje zout of meer peper toe als je dat lekker vindt.

3. Plaats de geschudde maïs direct op geoliede grillroosters. Grill ongeveer 3 minuten, tot er een mooie houtskoolbruine kleur ontstaat. Zodra je de kleur hebt bereikt die je mooi vindt, draai je elke aar een kwartslag. Herhaal het proces tot de buitenkant licht verkoold is.

4. Bestrijk de maïs met een keukenborstel of een lepel met het roommengsel. Bestrooi met verkruimelde cotija kaas, korianderblaadjes (indien gebruikt) en zwarte peper. Serveer direct met schijfjes limoen.

Het recept maakt 4 porties.

Spiesjes van tofu en groenten met Za’atar kruiden

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels za’atar kruiden
  • 4 g extra stevige tofu, in vierkantjes gesneden
  • 3 courgettes, in rondjes gesneden
  • 2 rode paprika’s, in vierkantjes gesneden
  • 1 champignon

Instructies

1. Verwarm de grill voor op 200° C. Meng in een kommetje de olijfolie en za’atar kruiden.

2. Rijg de groenten en tofu aan spiesjes, afwisselend courgette, tofu, paprika en champignons. Bestrijk elke spies met de gekruide olijfolie.

3. Leg de spiesen op de grill en bak ze 3 tot 5 minuten aan elke kant, of tot je groenten diep gekarameliseerd en verkoold zijn naar jouw smaak. Draai de spiesen een kwartslag en herhaal het proces tot alle kanten doorbakken zijn.

Recept maakt 4 porties.