Dieet

Heb jij een gezonde maat? Gebruik onze tool om je BMI te vinden

13views

 

Waar sta jij op de grafiek?

Als je lichaamsgewicht tussen de 25 en 30 valt, heb je technisch gezien “overgewicht”. Alles hoger dan 30 wordt omschreven als “obesitas”. En als je BMI boven de 40 ligt, verdien je een bijzonder beledigende definitie van “morbide obesitas”, wat net zo veel goeds belooft voor je gezondheid en levensduur als de naam doet vermoeden. “Overgewicht” is de overkoepelende term die wordt gebruikt voor iedereen met een BMI boven de 25.

Statistisch gezien heeft bijna driekwart van de mensen tussen 45 en 74 jaar overgewicht of obesitas volgens het gezondheidsonderzoek voor Engeland dat in 2022 werd gepubliceerd. Mannen deden het het slechtst, met 68,6% die in deze twee categorieën vallen, vergeleken met 59% van de vrouwen. In de Verenigde Staten heeft bijna een op de drie volwassenen overgewicht en 84 procent van de mannen en 81 procent van de vrouwen heeft een ongezonde BMI.

“BMI is een eenvoudig hulpmiddel dat niet-invasief en goedkoop is,” zegt Penny Weston, een fitness- en voedingsdeskundige. “Het feit dat het direct meetbaar is, biedt een snelle momentopname om te zien of je gewicht je gezondheidsrisico’s beïnvloedt. De NHS adviseert dat de ideale BMI voor de meeste volwassenen tussen de 18,5 en 24,9 ligt.”

“De lijst van potentieel ernstige gezondheidsaandoeningen die obesitas verhoogt is lang,” zegt Dr. Tom Oates, een consultant arts. “Ze omvatten hoge bloeddruk en hoog cholesterol, diabetes type 2, galstenen, astma, osteoporose, lever- en nierziekten en verschillende soorten kanker, waaronder van de darm, borst en baarmoeder.”