Recepten

Het gezouten karameleffect – Recept voor zoute chocolade

4views

Al jaren begeven detailhandelaren zich op het gebied van “gezouten karamel” en steeds meer producten en gerechten creëren naarmate de explosieve combinatie van zout en zoet geeft de consument een indrukwekkende sensatie. Het is een fenomeen dat wetenschappers “Hedonische Escalatie”., een toestand waarbij zolang we een voedingsmiddel blijven consumeren, het beter gaat smaken. Zout wordt immers niet aan snoep toegevoegd om het zouter te maken, maar paradoxaal genoeg om de smaak meer te accentueren. Wetenschappers stellen ook dat hedonische conditionering verhogen consumptie en beïnvloeden de voedselkeuze.

Dit is waarschijnlijk de reden waarom er tientallen producten op de markt zijn die smaken naar gezouten karamel, van mueslirepen, koffiesmaken, theesmaken, ijs, siropen, energiedrankjes, koekjes, chocolaatjes en zelfs luchtverfrissers zoals kaarsen en diffusors. Naast bepaalde gerechten in restaurants is er online natuurlijk ook een overvloed aan recepten met gezouten karamel.

De BBC stelt hartvormige chocolaatjes met gezouten karamel voor. Je hebt een hartvormige vorm en een kookthermometer nodig om deze chocolaatjes te maken.

Ingrediënten

  • 200gr poedersuiker
  • 100gr room (35% vet)
  • flinke snuf zeezout
  • 120 gr ongezouten boter, in blokjes gesneden
  • 500 gr pure chocolade van goede kwaliteit, in stukjes gebroken

Methode

Om de gezouten karamelZet een steelpan op middellaag vuur, voeg de suiker toe en roer met een spatel of hittebestendige spatel de karamel tot hij een goudbruine kleur krijgt. Zet het vuur lager en voeg voorzichtig de room toe, een derde per keer, terwijl je bij elke toevoeging roert om te combineren. Voeg het zout toe en klop dan beetje bij beetje de boter erdoor. Als alles gecombineerd is, gebruik dan een staafmixer om te emulgeren, giet het dan in een hittebestendige bak en dek af om af te koelen. Eenmaal afgekoeld doe je het in een zakje, klaar om te vullen met chocolaatjes.

Om de zachte chocoladesmelt de chocolade in een kom volgens de bain-marie methode. Giet voorzichtig driekwart van de chocolade op een schoon koud werkvlak (geen hout), laat een kwart in de kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de koude chocolade terug in de kom en meng goed met de chocolade die in de kom is achtergebleven. De chocolade moet nu tussen 30-31°C zijn. Giet met een lepel wat van de chocolade in de hartvormige vormen. Tik op de vorm om eventuele luchtbellen te verwijderen. Plaats ondersteboven op een stuk bakpapier voor ongeveer 3-5 minuten of tot de chocolade is uitgehard. Schraap de overtollige chocolade uit de vorm en giet de gezouten karamel in de chocoladevormen, waarbij je ervoor zorgt dat er aan de bovenkant een ruimte van 1-2 mm overblijft. Giet wat zachte chocolade in de gevulde vorm en verdeel de chocolade met een paletmes over de gezouten karamelchocolaatjes. Schraap de overtollige chocolade uit de vorm en laat minstens 1 uur opstijven tot de chocolaatjes rond de randen van de vorm beginnen weg te trekken.

De gezouten karamel chocolaatjes zijn klaar!