Recepten

Het “ultieme” geheim om te voorkomen dat rijst aan de pan blijft plakken

14views

 

Het is waarschijnlijk het gezondste koolhydraat bij je maaltijden, en het is zeker geen kleintje. De reden hiervoor is rijst, dat gecombineerd kan worden met vlees, vis, soep, salades en vele andere gerechten, waardoor het een complete maaltijd wordt. Het punt is dat bij het koken sommigen voor verschillende uitdagingen kunnen komen te staan, want zo eenvoudig als het lijkt, is het niet. Dezelfde rijst kan worden gegeten als pilaf, wat betekent dat het een meer kleverige consistentie heeft, maar ook pittig. Het punt is dat we door een verkeerd proces onbedoeld van het een in het ander kunnen belanden.

Welke weg we ook kiezen, we komen vaak in een onaangename situatie terecht: vastzittende rijst op de bodem van de pan. Volgens HuffingtonPost is er een oplossing en die is heel eenvoudig. Het geheim zit in de citroen. Als je de rijst en het water in een pan doet voordat je het kookt, voeg dan wat citroensap toe aan het water en je zult zien dat als je rijst eenmaal gekookt is, het een perfect luchtige consistentie heeft. Volgens Tasting Table “heeft citroensap, naast dat het voorkomt dat rijst klontert, nog veel meer voordelen voor het geliefde graan. De citrusvruchten zorgen ervoor dat de rijst er glanzender uitziet en zouden ook de textuur van de korrel verbeteren.”

Als je echter niet de neiging hebt om citroensap bij de hand te hebben, is er nog een andere optie. Je kunt een beetje olie aan het water toevoegen voordat je het kookt, wat helpt om de rijst af te breken en zelfs een mooie textuur aan het gerecht toevoegt. Natuurlijk heb je geen van beide ingrediënten nodig als je de procedure voor gekiemde rijst volgt. Dat wil zeggen, als je 1/2 rijst/water verhoudingen plaatst, dan de rijst toevoegt nadat het water kookt, en tegen de tijd dat de rijst al het water heeft opgenomen je de pan bedekt hebt, zul je waarschijnlijk niet eindigen met kleverige rijst op de bodem.