Recepten

Hoe de oude “gebakken” cake kan worden opgefrist. Mihaela Bilic: “Het karamelliseert en het is echt lekker!” VIDEO

9views

De bekende voedingsdeskundige Mihaela Bilic onthult in een video op haar Facebookpagina wat we kunnen doen om de oude broodjes op te frissen. “Mijn advies is om het in de broodrooster te stoppen,” zegt ze.

“Oudbakken broodjes kunnen <opgefrist> worden door… te roosteren! We houden toch allemaal van een plakje versgebakken cake?
Maar wat doen we als we een taart hebben die muf is geworden, die niet zo
vers is! Nou, mijn advies is om hem in de broodrooster te stoppen. Want dat
cakebeslag heeft vet, suiker en eieren, en wat doen die in de hitte? Het
ze karamelliseren, ze worden bruin, ze worden goed en hard. Ze worden warm en krijgen geur en smaak. Oude cake om te bakken….Daar ga je, de cake springt,
hij is heet! Vers gebruinde toast uit de broodrooster, niet de
en het ruikt bedwelmend. Probeer het!”
zegt Mihaela Bilic, in de video die op Facebook is geplaatst.

Hoe je Moldavische cake met zuurdesemdeeg bereidt

Een van de oudste recepten voor cozonac wordt bewaard door Moldavische huisvrouwen. Het heet “cozonacul cu aluat dospit”. “Het is kruimeliger, maar de biscuit is echt goed. Het is een genot.”zegt Ecaterina Hulea, een liefhebster van folklore en tradities uit de provincie Galati.

Voor een kilo cozonac heb je 600 gram bloem, 40 gram biergist, 200 gram suiker, 200 ml melk, vier eidooiers, 50 ml olie, 60 gram boter, citroenschil, rumessence (2-3 ml), 30 gram rozijnen, 150 gram walnootpitten, vanillesuiker, vijf gram zout en een eidooier voor het invetten nodig.

Geheimen van de cake met zuurdesemdeeg

Volgens het recept worden de dooiers gemengd met zout en warm gehouden (gematigde temperaturen). De rozijnen worden van hun steeltjes ontdaan, gewassen en te drogen gelegd. Verwijder onzuiverheden van de walnootpitten en plet ze met een notendraaier. Meng de gist met 10 g suiker tot een gladde massa, los op in 75 ml warme melk en voeg geleidelijk 100 g bloem toe.

Zo ontstaat de maïzena, die wordt bestoven met bloem en laat rijzen bij een temperatuur van ongeveer 35-40 graden Celsius tot het 2-3 keer in volume toeneemt.

Voeg de bloem (40 gram) geleidelijk toe aan de hete melk (70 ml), onder voortdurend roeren om klontjes te voorkomen. Laat het mengsel afkoelen tot 30-40 graden Celsius.

Los apart de suiker op in de warme melk, voeg de eidooiers, citroenrasp, rumessence en vanillesuiker toe en mix tot een gladde massa.

Kneed het deeg tot er luchtbelletjes aan het oppervlak verschijnen.

Roer de maïzena en het ondoorzichtige mengsel erdoor, voeg geleidelijk 450 gram bloem toe en het vet (boter en olie), verwarmd tot 35-40 graden Celsius, rozijnen, walnootpitten, en kneed tot er luchtbellen aan het oppervlak verschijnen en het deeg loskomt van de zijkanten van de kom.

.