Gezondheid

Hoe kun je “voor altijd chemisch” PFAS vermijden?

8views

Van kookgerei, cosmetica, textiel, stoffen, verpakkingen tot vlekbestendige sofa’s, producten die we elke dag gebruiken zijn gemaakt met chemicaliën die bekend staan als per- en polyfluoralkyl stoffen (PFAS). De “voor altijd chemische stoffen” zijn gebruikt in een verscheidenheid aan consumptiegoederen en omvatten ongeveer 15.000 verschillende chemicaliën. Elke chemische stof heeft een iets andere chemische samenstelling, maar ze hebben allemaal minstens twee koolstof-fluorverbindingen en natuurlijk aanzienlijke negatieve gevolgen voor de menselijke gezondheid en het milieu. Verschillende staten beginnen maatregelen om hun consumenten te beschermen tegen PFAS-stoffen. zoals de VS en Frankrijk, terwijl ECHA, het Europees Agentschap voor chemische stoffen, een beperkingsvoorstel voor PFAS gepubliceerd, opgesteld door autoriteiten in Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden, gericht op het verminderen van het vrijkomen van PFAS in het milieu en het verbeteren van de veiligheid van producten en processen voor individuen.

Het is onmogelijk om blootstelling aan PFAS volledig te vermijden, omdat bijna overal aanwezig zijn. Volgens Daniel Drage, Docent Milieuhygiëne aan de Universiteit van Birmingham, kun je je blootstelling echter aanzienlijk verminderen door contact te vermijden met voorwerpen die direct behandeld zijn met niet-essentiële PFAS en waar mogelijk te kiezen voor PFAS-vrije alternatieven. Hij geeft TheConversation zelfs vier soorten producten waar je op moet letten.

1. Voedselverpakking en kookgerei

Naast verpakkingen worden PFAS ook gebruikt in kookgerei. Η verpakte producten en wegwerpverpakkingen vermijden zal waarschijnlijk je blootstelling aan PFAS verminderen. Als je graag in batches kookt of verpakte maaltijden voor je kinderen maakt, probeer dan herbruikbare verpakkingen te gebruiken die staan vermeld in label. dat ze geen PFAS bevatten. Een paar maanden geleden verbood de VS PFAS in verpakkingen, behalve in kookgerei, waar ze nog steeds gebruikt worden. Meer recentelijk heeft Frankrijk ook een wet aangenomen om PFAS te verbieden, maar die had geen betrekking op huishoudelijk keukengerei. PFAS komen vaak voor in anti-aanbak kookgerei, die naarmate ze warmer worden of slijten migreren naar voedsel. Dus zodra een antiaanbaklaag begint te bladderen, moet je het keukengerei vervangen door PFAS-vrije alternatieven, zoals keramiek, roestvrij staal of gietijzer.

2. Vlekbestendige stoffen

Tapijten, banken, auto’s, dit zijn allemaal plekken waar we veel tijd doorbrengen en als de stof waarmee we in contact komen behandeld is met PFAS, dan is dit een kans op blootstelling. Traditioneel worden de afdichtingsmiddelen ten minste één PFAS bevatten, waaronder het nu verboden perfluoroctaansulfonzuur (PFOS) of perfluorohexanesulfonzuur (PFHxS) of andere PFAS met een vergelijkbare structuur. Let bij het kopen van tapijten en banken op er een gegarandeerd PFAS-vrije optie is.

3. Outdoorkleding

PFAS zijn gebruikt om waterdichtheid te geven aan outdoorkleding zoals jassen, handschoenen en broeken. Onderzoek heeft echter aangetoond dat ze niet persisteren in behandelde producten en na verloop van tijd langzaam naar buiten migreren. Veel merken, waaronder Patagonia, The North Face en Columbia, maken nu PFAS-vrije opties (kijk op de labels voor meer informatie). Als je een oud artikel opwerkt dat zijn afdichtende eigenschappen heeft verloren, controleer dan of het geen PFAS bevat.

4. Cosmetica

PFAS worden veel gebruikt in cosmetica, waaronder foundation, concealers, balsems tegen onzuiverheden, lipliner evenals reinigingsmiddelen, haar- en scheerproducten. Dit is zorgwekkend omdat een recent onderzoek aantoont dat cosmetica soms het vermogen van PFAS kunnen vergroten om de menselijke huidbarrière te passeren en komen zo het menselijk lichaam binnen. Sommige merken bieden PFAS-vrije producten aan, maar veel grote merken produceren nog steeds cosmetica die PFAS bevatten. Vraag ernaar of lees de kleine lettertjes om te zien welke de “voor altijd chemische stoffen” bevatten en welke niet.