Recepten

Hoe lang moet je eieren koken? Exacte instructies… minuut voor minuut!

8views

Soms is het ontbijtei te hard, soms te zacht, soms barst het tijdens het koken. We leggen uit hoe je harde en zachte eieren op de juiste manier kookt en of het zin heeft om ze te kraken.

De meningen zijn verdeeld over het perfecte ei voor het zondagse ontbijt: Sommigen houden ervan als hun eieren helemaal vloeibaar zijn, anderen geven de voorkeur aan een licht vloeibaar ei en weer anderen hebben hun eieren het liefst helemaal stevig. Sommige mensen hebben hun eieren liever een beetje zacht en anderen hebben hun eieren liever een beetje te zacht.

Het belangrijkste hulpmiddel bij het koken van eieren is de timer. De kooktijd, de grootte van het ei en de conservering bepalen hoe stevig het eiwit en de dooier worden.

Bij het koken van eieren is het belangrijk om de grootte van de eieren te weten. De optimale kooktijd hangt hier namelijk van af. Eieren zijn verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL. De bijbehorende eiermaat staat aangegeven op de doos.

Kooktijden voor middelgrote eieren:

  • Als je melasse-eieren wilt (eiwitten zijn ingedikt, dooiers zijn nog vloeibaar): 4:30 minuten
  • Eieren tussendoor als je wilt (de dooier is nog iets zacht): 7 minuten
  • Hardgekookte eieren (de dooier is hard, het ei is stevig om te snijden): 10 minuten

Als je S formaat eieren kookt, is de tijd 30 seconden korter, terwijl het voor L formaat eieren 30 seconden langer is.

De volgende factoren zijn ook belangrijk voor optimale resultaten bij het koken van eieren:

: : Als het ei in de koelkast is bewaard, moet je misschien tot een minuut meer koken.
Hoogte: Op zeeniveau kookt het water bij 100 graden Celsius. Hoe hoger de hoogte waarop de eieren worden gekookt, hoe lager het kookpunt en hoe langer het duurt om ze te koken. Dus als je je eieren hoog in de bergen kookt, moet je er een paar seconden langer over doen dan wanneer je op vakantie bent aan zee.

Met deze richtlijnen voor het perfecte ei kan er niets misgaan:

  • Breng het water aan de kook. Gebruik niet te weinig water.
  • Als het water begint te koken, leg je de eieren voorzichtig in het water met behulp van een lepel.
  • Stel de timer in voor de eieren.
  • Kook de eieren hard of zacht op basis van de tijden die hierboven staan. Blijf op de kookwekker kijken!
  • Als de kooktijd voorbij is, haal je de eieren uit het water en koel je ze af onder koud water.
  • Om het perfecte ontbijtei te hebben, is het een goed idee om je ervaringen op te schrijven. Zo weet je de volgende keer welke kooktijd tot welk resultaat heeft geleid.

Het gebeurt steeds weer dat eieren breken tijdens het kookproces en dat het wit opborrelt en zich lelijk verspreidt in het water. In een experiment met 3.000 eieren toonde het televisieprogramma Quarks & Co. van WDR aan dat ongeveer een op de tien eieren tijdens het koken barstte, of ze nu doorboord waren of niet. De reden waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk.

Een tip helpt in ieder geval: Gebruik eieren niet rechtstreeks uit de koelkast, maar laat ze een paar uur op kamertemperatuur komen voordat je ze kookt. Dan is het temperatuurverschil niet zo groot als de eieren in het kokende water gaan. Een beetje azijn in het kookwater zorgt ervoor dat het eiwit sneller stolt als de schaal breekt.

Hoe mooi de kleurrijke eieren uit de supermarkt ook zijn, ze hebben een bittere nasmaak. In tegenstelling tot rauwe producten hoeven leveranciers niet te vermelden waar de gekookte eieren vandaan komen en hoe de leghennen worden grootgebracht.