Recepten

Hoe maak je vegan spek van… bananen!

7views

Als je veganistisch bent maar toch van bacon houdt, is er een alternatief en het is ook nog eens milieuvriendelijk. Dit veganistische spekrecept van Carleigh Bodrug van PlantYou, gemaakt met bananenschillen, zou zomaar het antwoord kunnen zijn. Het is een creatief en veganistisch alternatief voor traditionele bacon, gemaakt met een marinade en vervolgens het bakken of frituren van reepjes bananenschil. Deze unieke plantaardige methode om “bacon” te maken gebruikt alleen bananen en probeert de rokerige smaak en knapperige textuur van bacon na te bootsen zonder het gebruik van dierlijke producten. Het is ook een voedzaam recept, want qua voedingswaarde zijn bananenschillen rijk aan voedingsvezels, vitamine B6 en B12, magnesium en kalium.

Voor het recept heb je nodig:

Ingrediënten

  • 1 tot 2 biologische, rijpe bananenschillen gepeld (optioneel kun je dit recept maken met 2 tot 4 basilicum paddenstoelen)

Voor de marinade:

  • ¼ kopje sojasaus
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie of groentebouillon
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel voedingsgist
  • ½ theelepel gehakte verse peterselie
  • 1 theelepel ahornsiroop
  • 1 zoutprop

Instructies

Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Als je bananenschillen gebruikt, gebruik dan een lepel om het vruchtvlees dat aan de binnenkant zit te verwijderen (en weg te gooien). Snijd de bananenschillen in ongeveer vier repen per schil.

Voor de marinade: Meng in een middelgrote schaal alle ingrediënten voor de marinade goed; dompel de bananenschillen in de marinade en laat 10 minuten tot een uur weken. Breng de gemarineerde schillen over naar de voorbereide ovenschaal en bestrijk ze met meer marinade. Bak ongeveer 15 minuten, tot ze knapperig zijn en draai ze halverwege om. Serveer direct.