Gezondheid

Hoe vaak word je verliefd in je leven? Drie, volgens de Drie Liefdes Theorie

9views

Drie liefdes theorie – hoe vaak worden we verliefd in een mensenleven. Hier zijn de mijlpalen in ons liefdesleven uitgelegd door een expert

Ben je voor het eerst verliefd en denk je dat het voor altijd zal zijn? Temper je enthousiasme. Het is namelijk waarschijnlijk dat je nog een paar keer verliefd moet worden voordat je je ware zielsverwant vindt. Dit is volgens de zogenaamde ‘drie-liefde theorie’, volgens welke elk van deze drie relaties ons iets anders leert en ons helpt te begrijpen wat we van onze partner verwachten. Onlangs werd deze theorie bevestigd door een onderzoek van het Franse lingeriemerk Pour Moi onder een steekproef van 2.039 personen van 25 jaar en ouder, waarvan er minstens 1.000 een relatie hadden. Het bleek dat bijna een op de drie (31%) drie tot vier partners had gehad voordat ze de definitieve partner ontmoetten.

Maar wat is de ‘drie-liefde theorie’ precies? Roxie Nafousi, zelfontwikkelingscoach, manifestatiegoeroe, ambassadeur van de Mental Health Foundation en medewerker van Kourtney Kardashians wellnessplatform POOSH, legt het uit.

Fundamentele relaties volgens de ‘drie-liefde theorie’

1. De eerste liefde

De eerste liefde is wat een sprookje lijkt en waarvan we denken dat het eeuwig zal duren. Meestal is het een verhaal dat zich op een nogal oppervlakkig niveau afspeelt en waarbij we veel belang hechten aan de manier waarop de mensen om ons heen naar onze relatie kijken. “Ook al voelt het voor ons op dat moment als echte liefde, het is meestal niet de diepe, rauwe liefde die later wordt ervaren,” legt Nafousi uit. “Aan het einde van de relatie lijkt de pijn misschien immens, maar we komen er meestal snel overheen.” Waar blijven we mee achter? Eerst de herinnering aan de orkaan van emoties die over ons heen spoelde toen we verliefd werden, dan het besef dat een relatie, hoe intens ook, misschien niet eeuwig duurt.

2. Intense liefde

De tweede, fundamentele relatie in ons leven is de zogenaamde ‘intense liefde’. Het is degene die, legt Nafousi uit, onze wereld op zijn kop zet en ons doet geloven dat we het allemaal wel weten over de liefde. “De relatie wordt een spiegel van onze ziel,” zegt de expert. “We worden ons bewust van al onze onzekerheden, behoeften en verlangens. In de loop van deze relatie kunnen we jaloezie, angst en zelftwijfel ervaren die ons nooit eerder hadden geraakt. Het is een relatie die zich ontvouwt tussen dramatische ups en downs. Niet zelden proberen we van de ander onze ideale partner te maken en streven we ernaar onszelf zo te vormen dat we hun ideale partner worden. Over het geheel genomen is het een achtbaan van een liefdesrelatie, een potentiële bron van pijn en gevoelens van wantrouwen. “De pijn van het einde van de relatie kan ondraaglijk zijn, maar het is door zulke pijn dat we groeien, veranderen en evolueren, waardoor we een innerlijke kracht en veerkracht laten zien waarvan we niet wisten dat we die hadden.”

3. Onvoorwaardelijke liefde

De derde relatie, meestal de laatste die de rest van iemands leven duurt, komt overeen met de zogenaamde ‘onvoorwaardelijke liefde’, waarvan het object de persoon is die we ontmoeten zodra we zijn hersteld van de pijn die is veroorzaakt door het einde van de ‘intense liefde’. “Het is de liefde die onverwacht komt als we zijn begonnen met genezen en van onszelf houden,” legt Nafousi uit. “Het komt uit het niets, maar het geeft ons een ongelooflijk goed gevoel. Er zijn geen spelletjes, alleen het gevoel ’thuis’ te zijn. We accepteren alles wat de ander belichaamt, al zijn imperfecties, zijn nuances. We voelen ons meer onszelf dan ooit. Met de partner is er wederzijdse inspiratie en ieder van ons probeert de beste versie van onszelf te worden. Wanneer zich een obstakel of uitdaging voordoet, handelen we samen met onze partner om het te overwinnen, omdat we allebei toegewijd zijn aan het bouwen van onze toekomst. Het is een onvoorwaardelijke liefde, die het begin van de eeuwigheid markeert, en elke dag danken we de hemel dat we die persoon op ons pad hebben gebracht”. Wat leert deze relatie ons? “Dat echte liefde bestaat en dat het mogelijk is om je volledig veilig, beschermd en aanbeden te voelen door een ander mens,” zegt Nafousi.

Tot slot

Uiteraard is de ‘drie-liefde theorie’ alleen geldig op een algemeen niveau, omdat de romantische ervaring voor iedereen anders is. Als je daarom na drie relaties nog steeds niet de persoon hebt gevonden met wie je de rest van je leven wilt doorbrengen, wanhoop dan niet. Volgens het eerder genoemde onderzoek van Pour Moi beweert ongeveer een op de vier mensen gemiddeld zeven tot acht relaties te hebben gehad voordat ze zich voorgoed settelen.

Lees ook:

Je wilt al het beste van Vogue Italia elke dag in je inbox?

Abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief van Vogue Italia

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Vogue Frankrijk.