Handige tips

Hoe verzorg je je lavendel zodat hij graag bij je woont?

20views

Deze plant kan soms zonder veel zorg aan de kant van de weg groeien in mediterrane landen, wat laat zien dat hij geen hoge verwachtingen van je heeft. in bloei . Je kunt haar ook uit zaad planten als je haar vanaf haar ‘babyfase’ wilt verzorgen, hoewel dit beter getimed kan worden voor de herfst of het vroege voorjaar. Als je net in de stemming komt voor een hechtere vriendschap, kun je het beste in potten als zaailing om mee naar huis te nemen voor je lavendel.

Waar moet lavendel leven?

Lavendel wordt niet erg hoog, maximaal een halve meter, maar als hij het naar zijn zin heeft spreidt hij zich vrolijk uit in de wind. Hij begint vroeg in de zomer te bloeien, nadat de paarse bloemen hun bloemblaadjes hebben geopend, en de intense geur vult de lucht dankzij het hoge gehalte aan etherische olie. Lavendel behoudt zijn geur zelfs als het gedroogd is, dus het is een goed idee om het te verzamelen en in kleine canvas zakjes te doen.

Het verdraagt zowel hitte als kou goed, hoewel het ook niet van vorst houdt. Ze houdt van zonlicht, maar ze vindt het niet erg om in de halfschaduw te staan. Het is essentieel om hem niet te dicht bij andere planten te planten, want die kunnen hem in de weg zitten en dat is jammer.

In het voorjaar is het altijd een goed idee om hem in een grotere pot te zetten en de grond te vervangen door verse aarde. Hij zal er veel baat bij hebben als je de potten vult met kleigrond, maar gewoon wat klei op de bodem van de pot scheppen zal ook helpen, omdat het helpt om goed door te dringen.

Hoe geef je lavendel water

Het is belangrijk om regelmatig water te geven, maar altijd met mate, laat het water niet onderlopen. Je weet dat het tijd is om water te geven als je ziet dat de grond al een dag of twee droog is. Je kunt haar het beste planten in grond met een goede waterdoorlatendheid, waarin zorgvuldig water geven en zonlicht ervoor zorgen dat ze weelderige en geurige bloemen produceert, zelfs op het terras. Experts zeggen dat je, om ervoor te zorgen dat je lavendel veel bloemen produceert, haar meer licht dan water moet geven! Als je dit in gedachten houdt, kun je met tevredenheid van dit kruid genieten!

Moet ik mijn lavendel snoeien?

Om je lavendel er mooi en gezond uit te laten zien, is het een goed idee om na de bloei te snoeien. Het is misschien moeilijk om te wennen aan de aanblik van gesnoeide stengels die zich vertakken op de plek waar de plant ooit bloeide, maar geloof me, het is essentieel om ervoor te zorgen dat de plant het volgende jaar nog meer en nog uitbundiger bloemen krijgt! Het is zeker de moeite waard om de dode delen van de lavendel te verwijderen, maar zorg ervoor dat je niet 2/3 van de stengellengte terugsnoeit!

Wat te doen met de bloem?

Het kweken van lavendel is om veel redenen geweldig, het is een prachtige decoratieplant, je kunt het gebruiken als kastverfrisser, maar je kunt er ook badzout, siropen en zelfs lavendelthee van maken! Maar om dit allemaal te kunnen doen, is het belangrijk om te weten wanneer en hoe je lavendel moet oogsten!

Pluk de bloemen stengel voor stengel (het beste met een snoeischaar, niet met de hand!) en bewaar ze op een goed geventileerde, droge, koele, donkere plek – ofwel opgebonden en ondersteboven hangend, ofwel gelijkmatig verspreid op een horizontaal oppervlak.

Heb je dit al gezien?