Dieet

Hoeveel tijd je overdag zou moeten zitten en hoeveel tijd je zou moeten staan

8views

Op zoek naar de beste manier waarop een volwassene de 24-urige dag kan verdelen tussen Slapen, staan, zitten en bewegen, om het risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes te verminderen, kwam een onderzoek uit Maastricht met de volgende bevindingen: de optimale hoeveelheid slaap was 8,3 uur, en lichte activiteit (eenvoudige beweging, bijvoorbeeld naar de koelkast of het doen van verschillende klusjes) en matige tot krachtige activiteit waren het beste voor elk 2,2 uur. Voor het onderzoek werden meer dan 2000 volwassenen onderzocht die gedurende zeven dagen lichaamssensoren droegen die hun fysieke gedrag konden interpreteren.

De huidige gezondheidsrichtlijnen raden aan om een redelijk regime van matige tot krachtige lichamelijke activiteit van 2,5-5 uur per week te volgen. Er is nu echter steeds meer bewijs dat de manier waarop je je dag doorbrengt een significante invloed kan hebben op je gezondheid. Naast matige tot krachtige lichamelijke activiteit betekent dit ook tijd die je besteedt aan zitten, staan, lichte lichamelijke activiteit (zoals rondlopen in huis of op kantoor) en slapen.

Aan het begin van het onderzoek hebben we gemeten tailleomtrek van de deelnemers, de suiker van het bloed en de insulinegevoeligheid. Lichaamssensor- en beoordelingsgegevens werden gematcht en geanalyseerd en vervolgens getoetst aan gezondheidsrisicomarkers, zoals risicoscores voor hartaandoeningen en beroertes, om een model te creëren.

De bevindingen toonden aan dat fysieke activiteit gedefinieerd als minder dan 100 stappen per minuut lopen, zoals naar de koelkast lopen, in bad gaan of een ontspannen wandeling maken met vrienden, sterke associaties had met glucosecontrole, vooral bij mensen met type 2 diabetes. Deze lichte lichamelijke activiteit accumuleert waarschijnlijk met tussenpozen gedurende de dag in plaats van een bewuste periode van lichte lichaamsbeweging te zijn. Experimenteel bewijs suggereert dat roterende lichte lichamelijke activiteit, zoals elk uur 3-5 minuten wandelen, de stofwisseling kan verbeteren, vooral na de lunch. Dus hoewel de tijd van matige tot krachtige lichamelijke activiteit vrij hoog lijkt, met meer dan 2 uur per dag, hebben we het gedefinieerd als meer dan 100 stappen per minuut in stevig wandelen.

Hoewel het nieuwe onderzoek de komende richtlijnen kan informeren, moeten we in gedachten houden dat de aanbevelingen iets zijn waar je naar toe moet om je gezondheid te verbeteren. In principe betekent dit dat je waar mogelijk minder moet zitten, meer rechtop moet lopen en meer lichte lichamelijke activiteit moet doen, meer krachtige lichamelijke activiteit moet doen en moet streven naar een gezonde 7,5-9 uur slaap per nacht. Nuttige veranderingen kunnen de vorm aannemen van minder beeldschermtijd ’s avonds, of een actief woon-werkverkeer verkiezen boven een autorit, of eerder naar bed gaan boven ’s avonds tv kijken.