Gezondheid

Hoge druk: De verkoop van de elektrische lepel die zout toevoegt aan ongezouten voedsel begint.

8views

Een jaar geleden ontwierpen Amerikaanse onderzoekers een unieke lepeltechnologie die een zoetere smaak toevoegt aan voedsel om mensen met diabetes te helpen. Nu lanceert een Japans bedrijf een lepel met elektrische lading om zoute en umami smaken te accentueren in natriumarm voedsel, wat mensen met cholesterol mogelijk helpt. De elektrische lepel is gezamenlijk ontwikkeld door de Meiji University professor Homei Miyashita, het Laboratorium van de Afdeling Grensmediawetenschap en de School voor Interdisciplinaire Mathematische Wetenschappen, aldus het persbericht van Kirin.

De lepel van het Japanse bedrijf Kirin Holdings is gemaakt van een mengsel van van plastic en metaal onderdelen en passeert een zwakke elektrisch veld op de tong terwijl iemand eet. Dit concentreert natriumionmoleculen op de tong, waardoor de “zoute en umami” smaak van natriumarm voedsel wordt versterkt. Professor Miyashita had de technologie eerder gedemonstreerd met prototype eetstokjes en in 2023 won de technologie de Ig Nobelprijs, een semi-satirische prijs die ongewone of fantasierijke prestaties in wetenschap en technologie viert.

Kirin, vooral bekend om zijn bier en dranken, is de eerste die Miyashita’s elektrische zoutlepel op de markt brengt. Het bedrijf zal in eerste instantie slechts 200 lepels online verkopen voor 19.800 yen (ca. 115 euro) per stuk, gevolgd door een “beperkt aantal” bij de Japanse winkelketen Hands Inc.

Volgens het Ministerie van Gezondheid, Arbeid en Welzijn kan de dagelijkse zoutinname voor Japanse volwassenen meer dan 10 gram bedragen, meer dan het dubbele van wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt. Overmatige zoutconsumptie kan ernstige negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, waaronder een hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hartaanvallen, beroertes en zelfs kanker.

Terwijl veel mensen te veel zout consumeren via voorverpakt voedsel, waaronder de Britten en Amerikanen, is de Electric Salt Spoon speciaal ontworpen met de Japanse markt in gedachten en getest op populaire etnische gerechten zoals misosoep. “Japan heeft een eetcultuur die een voorkeur heeft voor zoute smaken,” vertelde Kirin-onderzoeker Ai Sato aan Reuters. “De Japanners als geheel moeten de hoeveelheid zout inname verminderen, maar het kan moeilijk zijn om af te stappen van wat we gewend zijn te eten. Daarom hebben we deze elektrische lepel ontwikkeld.”

Kirin meldt dat de “elektrische smaaksensatie” die door de elektrische lepel wordt gestimuleerd de zoute smaak van natriumarm voedsel kan versterken. met ongeveer 1,5 keer. Ondanks een bescheiden initiële lancering van 200 lepels, zal Kirin in 2025 overzeese verkopen laten zien en mikt het op een miljoen gebruikers wereldwijd voor het einde van het decennium.