Gezondheid

Ik kan niet slapen, wat moet ik doen? Het apparaat dat de hartcoherentie volgt om snel in slaap te vallen

8views

Wat te doen als ik niet kan slapen? Dodow van Livlab is het slaapapparaatje dat je in een paar minuten snel in slaap laat vallen door je hartcoherentie te volgen. Je hoeft alleen maar naar het plafond te kijken. Maar zonder schaapjes te tellen

Het is zo’n wijdverbreid probleem dat iemand het de ‘ziekte van de eeuw’ heeft genoemd. We hebben het over slaapstoornissen, die volgens recent onderzoek van de AIMS (Italiaanse Vereniging voor Slaapgeneeskunde) ongeveer 13,4 miljoen mensen in ons land treffen, bijna een kwart van de hele bevolking. De oorzaken? Tot de meest voorkomende behoren obsessieve gedachten, angst, stress en de effecten van blauw licht van beeldschermen, factoren waar in de zomer nog het ongemak van stijgende temperaturen bij komt.

Als mensen slaapproblemen hebben, is het advies dat ze krijgen meestal om hun levenshygiëne te verbeteren, te bewegen (zoals de beroemde wandeling na het eten), op dezelfde tijd naar bed te gaan om het circadiane ritme op elkaar af te stemmen en te proberen de mentale belasting te verlichten. Helaas zijn deze aanwijzingen niet gemakkelijk op te volgen omdat ze veranderingen in de levensstijl en nieuwe gewoonten met zich meebrengen, om nog maar te zwijgen over het feit dat ze vrij veel tijd in beslag nemen. Daarom heeft Livlab, een Frans merk dat gespecialiseerd is in de productie van wellness-accessoires, een ‘kant-en-klare’ oplossing bedacht die geen veranderingen in dagelijkse gewoonten of een grote tijdsinvestering vereist.

Natuurlijke remedies als ik niet kan slapen: het slaapapparaat geïnspireerd door hartcoherentie

Het heet Dodow en het is een klein, revolutionair apparaatje dat belooft je te helpen snel in slaap te vallen, specifiek binnen 8-20 minuten. Het is geïnspireerd op de zogenaamde ‘hartcoherentie’, een van de eenvoudigste en meest effectieve methoden om angst te bestrijden, onder andere gebruikt door militaire piloten. Het is in wezen een ontspanningstechniek, vergelijkbaar met zelfhypnose, gebaseerd op ademhalingscontrole. In de handleiding van Dodow staat: “Moeilijk in slaap vallen heeft vooral te maken met een verandering van het autonome zenuwstelsel. Als we bij het slapengaan in een staat van alertheid verkeren, sturen neurotransmitters zoals noradrenaline de hersenen het signaal om wakker te worden”. Vandaar het belang van het vertragen van de stofwisseling en het bereiken van een staat van ontspanning door langzaam ademhalen.

Hoe het werkt

Met dit in gedachten creëerde Livlab Dodow, een metronoom waarmee je je ademhaling kunt synchroniseren door middel van lichtimpulsen. Plaats hem gewoon naast het bed, bij voorkeur op het nachtkastje, en volg 3 eenvoudige stappen:

  1. Selecteer de duur van de sessie door het tactiele oppervlak van het apparaat aan te raken: één aanraking voor de modus ‘8 minuten’, twee voor de modus ’20 minuten’ (als je klaar bent, schakelt het apparaat automatisch uit).
  2. Synchroniseer je ademhaling met het blauwe licht dat door het apparaat op het plafond wordt geprojecteerd, waarbij je inademt bij het uitzetten en uitademt bij het intrekken, zodat je geleidelijk een ritme van 11-6 ademhalingen per minuut bereikt. Met een optimaal ritme van 6 ademhalingen per minuut stimuleer je namelijk de barociceptieve reflex, een van de homeostatische mechanismen van het lichaam, die helpt om de bloeddruk op een bijna constant niveau te houden, met een ontspannend effect.
  3. Na 8 minuten vertraagt je stofwisseling en kom je automatisch in een rusttoestand: je wordt minder ontvankelijk voor omgevingsgeluiden en je lichaam ontspant volledig. Op dat moment schakelt het apparaat uit en ben je in de ideale staat om in slaap te vallen in je favoriete houding, waarbij je zachtjes wegzakt in een diepe en rustgevende slaap.

Apparaat om op een natuurlijke manier sneller in slaap te vallen

Lees ook:

Je wilt al het beste van Vogue Italia elke dag in je inbox?

Abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief van Vogue Italia

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Vogue Frankrijk.