Recepten

Is het gevaarlijk om een gekookt ei te eten als er een groen laagje zichtbaar is op de dooierrand?

14views

Iedereen die wel eens eieren heeft gekookt, is misschien wel eens een ongewoon fenomeen tegengekomen: er is een soort groene film zichtbaar op het oppervlak van de heerlijke dooier, die slijmerig kan zijn.

Het ziet er niet helemaal eetbaar uit.

Is het gevaarlijk om zo eierdooiers te eten? Dat is het onderwerp van het artikel van vandaag.

Het groene laagje ontstaat niet altijd als eieren gekookt worden. Als er een laagje op de dooier zit, betekent dit dat het ei niet goed gekookt is.

Wat veroorzaakt een laagje eigeel?

Het is niets bijzonders. De oorzaak van de plak is een chemische reactie die optreedt onder de schaal wanneer het ei wordt gekookt.

Het is de moeite waard om te weten dat kippeneieren veel ijzer bevatten, wat mensen zo hard nodig hebben. Eieren bevatten ook veel zwavel en waterstof.

Wanneer een ei gekookt wordt, beginnen al deze elementen met elkaar te interageren. Deze interactie resulteert in de vorming van ijzersulfide.

Het is de moeite waard om te zeggen dat rotte eieren zo’n doordringend en onaangenaam aroma verspreiden, juist vanwege de waterstofsulfide die er zo overvloedig in aanwezig is.
Het blauwe of groenige laagje op de dooier is het ijzersulfide dat naar buiten is gekomen. Het is niet gevaarlijk voor mensen.

De dooiers kunnen zonder angst gegeten worden, ondanks hun ongewone uiterlijk. Een mens zal nog steeds ijzersulfide eten, omdat het in het product zit, ondanks de gewone dooier.

Koks zijn van mening dat als de eieren gekookt zijn met een verandering in de kleur van de dooier, dit een overtreding is, merkt de expert van de online editie “BelNovosti” op het gebied van kok Yulia Arkhipova op.

Maar, zoals al is gezegd, dit is niet gevaarlijk. En het zal de smaak van het ei niet beïnvloeden. Om te voorkomen dat de dooier van kleur verandert, mag je de eieren niet langer dan 10 minuten koken.

Eerder vertelden we je hoe je karper zonder graten kunt koken.