Handige tips

Is het te laat om forsythia te snoeien? Advies van een professionele tuinman over de verzorging van deze bloeiende struiken

18views

Forsythia struiken zijn winterhard en veerkrachtig en verlichten al vroeg in het jaar borders met goudgele bloemen. Als de winterkou oneindig aanvoelt, geven forsythia struiken aan dat de lente voor de deur staat.

Het snoeien van deze planten is een tijdskritische taak. Net als veel houtachtige struiken, zoals weigela en mock orange, bloeien forsythia planten op de groei van vorig jaar. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je forsythia snoeit en wat het juiste moment is om dat te doen.

Je forsythia struiken op het juiste moment snoeien zal resulteren in een goede groei en schitterende bloei, maar als je te laat in de lente of zomer snoeit, zal dit de bloei aanzienlijk verminderen. Als tuinier heb ik deze struiken jarenlang gesnoeid in verschillende tuinen in het Verenigd Koninkrijk en ik heb geleerd dat doordacht en tijdig snoeien essentieel is. Hier deel ik alles wat ik weet over het juiste moment om de snoeischaar te pakken.

(Afbeelding credit: Alamy / Maria Papworth)

Wanneer is het te laat om forsythia te snoeien?

Bij het leren kweken en verzorgen van elke struik is het doel om de bloei te maximaliseren en gezonde en bloeiende planten te koesteren. Hoewel de exacte snoeitijd zal variëren afhankelijk van je locatie, het lokale klimaat en de Amerikaanse hardheidszone, is het cruciaal om te leren wat het juiste moment is om de snoeischaar te pakken.

Wanneer is de beste tijd om forsythia te snoeien?

Snoei dood plantmateriaal

(Afbeelding credit: egiss via Getty Images)

Het ideale moment om forsythia struiken te snoeien is direct na de bloei. Zodra de gele bloemen vervagen en vallen, is dat het moment om te snoeien.

De snoeitijden zullen van plaats tot plaats verschillen, afhankelijk van de bloei. In mildere zones, zoals US hardiness zone 6, kan dit op elk moment vanaf april zijn, terwijl in koelere zones, zoals US hardiness zone 4, forsythia struiken meestal in mei uitgebloeid zijn, dus kan het snoeien eind mei en juni plaatsvinden.

Hoewel het onmogelijk is om een exacte tijd op deze taak te plakken, is de beste aanpak om je struik te observeren en op te merken wanneer de gele bloemblaadjes beginnen te vallen. Zodra alle bloemen zijn gevallen en er nieuwe bladeren uitlopen, slijp je de schaar en begin je te knippen.

Dit voelt misschien contra-intuïtief, omdat we allemaal nieuwe bladeren en verse groei aan onze planten willen zien, maar snoeien op dit moment zorgt ervoor dat je plant compact en bossig blijft, en bloeit op de gezonde nieuwe stengels die gedurende de zomermaanden tevoorschijn komen.

Het wordt altijd aangeraden om schoon, scherp gereedschap te gebruiken, om gekarteld of ruw snijden te voorkomen, dus het gebruik van iets als deze Felco snoeischaren, verkrijgbaar bij Walmart, is een goed idee.

Wat als ik vergeet om forsythia op het juiste moment te snoeien?

Forsythia met gele bloemen en kersenbloesem erachter

(Afbeelding credit: Getty – Masahiro Makino)

Als je je forsythia te laat in de lente of zomer snoeit, loop je het risico dat je de bloeistengels van volgend jaar verwijdert, wat minder bloemen betekent. Hoewel te laat snoeien je forsythia niet noemenswaardig zal beschadigen, weet wel dat de bloei minder uitbundig zal zijn dan anders met tijdig snoeien.

Als je struik in goede conditie is en niet te houterig of te lang is, zou ik voorstellen om de lichte snoei tot volgend jaar te laten staan. Hoewel je dode of beschadigde stengels kunt verwijderen, kun je het beste gezonde bloeistengels laten staan als je de snoeiperiode hebt gemist.

Hard snoeien wordt niet aanbevolen in de lente of zomer, en als je een belangrijke snoeibeurt moet uitvoeren, kun je het beste wachten tot de herfst. Dit kan het geval zijn bij een geërfde oude plant in de tuin – bijvoorbeeld als je net bent verhuisd naar een nieuw huis. Hard snoeien betekent dat er in het volgende voorjaar geen bloei zal zijn, maar het zal helpen om je struik te verjongen.

Dit soort zware snoei kun je het beste in de herfst doen als de plant slapend is, zodat je de struik zo min mogelijk beschadigt. Hoewel forsythia planten als onderhoudsarme heesters worden beschouwd, zal het snoeien wanneer de plant in actieve groei is ervoor zorgen dat de plant sap verliest, waardoor de struik verzwakt en ongedierte en ziekten worden aangetrokken.

Snoeiaccessoires kopen

FAQs

Kan ik forsythiastruiken tot aan de basis terugsnoeien om een bossige, compacte groei te stimuleren?

Als je forsythia houtachtig is, met bloemen aan het einde van lange, langgerekte stengels, kun je je struik het beste hard snoeien. Dit kun je het beste in de herfst doen, wanneer de plant in rust is. Ik zou aanraden om slechts een derde van de struik in één jaar te snoeien, op een geleidelijke manier die de plant niet schokt. Hoewel dit minder bloemen betekent voor de volgende lente, zal het terugsnoeien tot de groeipunten aan de basis van de plant helpen om je plant op de lange termijn nieuw leven in te blazen.


Het op de juiste manier en op het juiste moment snoeien van forsythia struiken is belangrijk om ervoor te zorgen dat je planten gezond en vol bloei blijven. Bekijk voor meer informatie over het verzorgen van je bomen en struiken onze gids over hoe je een magnoliaboom snoeit, voor nog een tuinklus om aan je to-do lijst toe te voegen.