Gezondheid

Is het veilig om iets te eten dat een nacht uit de koelkast heeft gelegen?

5views

Door Nikos Zorzovilis, BSc Diëtetiek – MSc Sportvoeding

Met het mooie, warme, zonnige weer waar we allemaal op hebben gewacht, komt een gewoonte waar veel mensen het slachtoffer van worden en het is een GROTE no-no voor de voedselveiligheid: Eten dat ’s nachts buiten staat.

Dit is een typisch scenario dat je waarschijnlijk wel eens hebt meegemaakt:

Je hebt op een avond een kleine bijeenkomst thuis en nadat je de dag buiten in de hete zomerzon hebt doorgebracht, heeft de hitte je te pakken – je gaat vanavond zeker niet koken. Dus bestel je pizza voor alle gasten. Nadat iedereen weg is, ben je zo moe dat je de overgebleven pizza op het aanrecht helemaal vergeet. Je gaat meteen naar bed. Als je de volgende ochtend opstaat, heb je honger. En niets klinkt beter dan die pizza!

Na vele uren buiten te hebben gelegen, heeft deze pizza op kamertemperatuur genoeg tijd gehad voor veel potentieel schadelijke bacteriën om te groeien. Bacteriën die je ziek kunnen maken met diarree en overgeven of, erger nog, je in het ziekenhuis kunnen doen belanden met een volledige voedselinfectie die je organen kan doen falen.

Warm voedsel moet warm worden gehouden en koud voedsel moet koud worden gehouden. Er is maar één limiet TWEE UUR om bederfelijk voedsel op kamertemperatuur te laten staan. Daarna moet het voedsel worden ingevroren of in de vriezer worden gelegd.

Als het gaat om het vervoeren van warm voedsel, onthoud dan dat het aftellen van twee uur begint wanneer het voedsel onder de 60°C begint te zakken, wat meestal gebeurt tijdens de autorit naar huis. Dus tenzij je eten heet is als het bij je thuis aankomt, heb je minder dan twee uur voordat je het in de koelkast moet zetten. Tip: Warm je eten op in de magnetron of oven op het moment dat het aankomt om de twee uur opnieuw in te stellen.

Als het eten eenmaal buiten staat nadat de twee uur voorbij zijn, kun je het niet zomaar opwarmen en het veilig maken om te eten. De bacteriën die de hitte kunnen overleven hebben al tijd gehad om zich te vermenigvuldigen. Staphylococcus aureus komt bijvoorbeeld voor in voedsel, in de lucht en zelfs in ons.

Als bederfelijk voedsel niet op een veilige temperatuur wordt bewaard, groeit de stafylokok snel en produceert hij thermostabiele gifstoffen die niet vernietigd kunnen worden door opnieuw opwarmen (zelfs niet bij hoge temperaturen).

Een ander voorbeeld is botulisme clostridium (Clostridium botulinum). Eén enkele spore hiervan kan binnen een paar uur veranderen in 1000 bacteriën, en nogmaals, het opnieuw opwarmen van voedsel dat besmet is met de clostridium doodt de actieve bacteriën of toxines niet.

Zelfs als het eten dat je ’s nachts hebt laten staan er goed uitziet en goed ruikt, hoeft dat niet te betekenen dat het dat ook is. Voedsel dat binnenin wemelt van de schadelijke bacteriën ziet er misschien niet anders uit, ruikt niet anders en smaakt zelfs niet anders.

Ziekteverwekkers zijn tegenwoordig besmettelijker dan 50-75 jaar geleden. Dus zelfs als je moeder of grootmoeder het eten ’s nachts liet staan en het de volgende dag zonder zorgen at, leven we in een andere en gevaarlijkere tijd als het gaat om dodelijke ziektekiemen die in ons voedsel op de loer liggen.

Eten dat je ’s nachts laat staan is een no-no voor voedselveiligheid. Helaas zijn er geen uitzonderingen. Zelfs als je gewend bent om het te doen en nog niet ziek bent geworden, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen dan om het risico te nemen en op een pijnlijke manier ziek te worden.