Gezondheid

Is het veilig om uit het kraanwater van het schip te drinken?

11views

De levering en distributie van schoon drinkwater is een prioriteit en een basisbehoefte op elk schip. Uit besmet water kunnen tyfus, dysenterie, cholera en andere ernstige bacteriële en microbiële ziekten worden overgebracht. Het is daarom raadzaam om te weten of we bijvoorbeeld water uit de kraan in de hut kunnen drinken.

Wat betreft drinkwater aan boord van Griekse kustschepen is de laatste circulaire over drinkwater in 2020 gepubliceerd door het ministerie van Koopvaardij. De circulaire bevat bepalingen en instructies voor de bouw en het onderhoud van watertanks, voor drinkwaternetwerken aan boord, voor de waterinnameprocedure en voor de eigenschappen die drinkwater moet hebben, evenals voor desinfectiemethoden. In het algemeen zijn de drinkwaternet aan boord van een schip is bedoeld om drinkwater te leveren, dat door de drinkwaterpomp uit de tanks wordt gepompt, en om het te distribueren voor gebruik door bemanning en passagiers in kombuizen en hutten.

Tegenwoordig heeft de technologie geleid tot de bouw van hypermoderne schepen met moderne netwerken en moderne methoden om het drinkwater te controleren. Het drinkwaternetwerk veiliger dan vroeger. en de methoden die worden gebruikt om het water te zuiveren en op de juiste manier te conserveren en de materialen die worden gebruikt om het netwerk aan te leggen, zijn zodanig dat ze het risico op blootstelling van het menselijk lichaam minimaliseren. Maar omdat we meestal niet weten hoe oud en in welke staat de schepen zijn die in de Griekse zeeën varen, is het raadzaam om de bemanning te vragen of het water drinkbaar is.

Voor de paar… gelukkigen die hun droomcruisevakantie plannen, komen er natuurlijk veel gedachten op, vooral als het de eerste keer is. De beste hut kiezen om zeeziekte te voorkomen en de dag van de week kiezen om de cruise te boeken voor maximale besparingen zijn nog maar het begin.

Maar tussen alle vragen zie je misschien een schijnbaar triviale maar belangrijke over het hoofd: Hoe veilig is kraanwater op een cruiseschip? Terwijl je omringd bent door een oceaan van… een oceaan van ondrinkbaar zeewater, wat gebeurt er dan met het water dat door de leidingen van het schip stroomt?

Grote Amerikaanse cruisemaatschappijen, zoals Royal Caribbean, Carnival en Disney Cruises, verzekeren op hun respectievelijke websites dat hun scheepswater wordt gefilterd door een draagbaar watersysteem dat is getest door de Centers for Disease Control en het Shipboard Sanitation Program van de U.S. Public Health Service.

Het water dat uit de kraan van de hut stroomt is onderworpen aan een reeks van twee keer per jaar uitgevoerde inspecties, waaronder het controleren van de halogeen- en pH-waarden om er zeker van te zijn dat het voldoet aan strenge veiligheidscriteria.

Kapitein James van Royal Caribbean legde in een video op TikTok uit dat schepen meestal twee basismethoden gebruiken om zeewater in drinkwater te veranderen. “De eerste is via omgekeerde osmose. We nemen het zeewater en duwen het met hogedrukpompen door filters en filteren in principe alle mineralen uit het zoute water,” zei hij.

De tweede methode lijkt op een gigantische theeketel, maar dan op industriële schaal. “Wat er gebeurt is dat het zeewater in enorme diagonale buizen wordt geleid en daar wordt voorverwarmd. Zodra het de verticale buizen bereikt… verdampt het,” legt hij uit, waarbij hij opmerkt dat het proces niet veel verschilt van wanneer we thuis water verwarmen. “We vangen die stoom op, pijpen het en wat je drinkt gaat naar het drinkwatersysteem op het schip.” De overtollige pekel wordt teruggevoerd naar de zee.

@royalcaribbeanaunz

Als je je nog steeds ongemakkelijk voelt bij het idee om water uit de kraan te drinken op een cruiseschip, dan is dat heel begrijpelijk. De U.S. Centers for Disease Control and Prevention raadt aan om waterflessen te kiezen die in de fabriek zijn verzegeld als het veiligst op reis.

Houd er echter rekening mee dat cruisemaatschappijen een verschillend beleid hebben wat betreft het meenemen van dranken aan boord. Royal Caribbean staat gasten bijvoorbeeld toe om maximaal twaalf flessen mee te nemen. Disney Cruises staat daarentegen toe dat passagiers slechts één ongeopende fles water meenemen, zolang deze maar in een handbagagezak past. Carnival staat niet toe dat gasten drank meenemen en biedt water in flessen aan.

Voor een milieuvriendelijke optie kun je ook overwegen om een herbruikbare waterfles mee te nemen om bij te vullen bij de meerdere drankstations verspreid over het schip. Als je je extra voorzichtig voelt, kun je ook een draagbaar waterfilter meenemen. Veel van deze filters maken ook gebruik van omgekeerde osmose technologie, waardoor alle achtergebleven onzuiverheden effectief worden verwijderd. Als je zo’n filter gebruikt, verbeter je in feite de filtratie van het kraanwater op de cruise, waardoor het dubbel veilig is en je zonder angst kunt drinken.