Gezondheid

Is ijsbaden goed voor je gezondheid of een gevaarlijke rage? Risico’s en voordelen

6views

IJsbaden is een populaire wellnesspraktijk, maar wat weten we over de effecten?

Vivien Solari, 45, zwemt elke dag, soms twee keer per dag, in prachtig helder, knisperend water van ongeveer 8-10 graden Celsius, afhankelijk van de tijd van het jaar. Het Britse model, een fervent koudwaterzwemster, staat bekend om haar bezoekjes aan de meren – waaronder Loch Linnhe, waar ze de kans heeft gehad om in aanvaring te komen met een aantal zeehonden – maar vaker is ze te vinden terwijl ze door de zeegolven ploegt aan de zuidkust bij de Solent, de zeestraat die het Isle of Wight scheidt van het vasteland van Engeland, waar ze al 22 jaar woont. Haar huid straalt zo dat het lijkt alsof ze intraveneus gevoed is met collageenshakes van Hailey Bieber en Erewhon. Ze is sterk, veerkrachtig, zelfverzekerd. Ze voelt zich gerevitaliseerd. Ondergedompeld zijn in iets krachtigs en wilds is vaak een vernederende ervaring – water eist je respect op – maar tegelijkertijd voedt het je. Het helpt me weer in contact te komen met de natuur in mij”.

Het is Solari waar ik aan denk terwijl ik wezenloos voor me uit staar naar het grijze plastic opblaaszwembad dat nog in elkaar gezet moet worden. Het is waar dat mijn nieuwsgierigheid is gewekt, maar die is iets alledaagser dan die van Solari. De mijne is meer gericht op de mogelijkheid om iemand anders te overtuigen/handelen/dwingen om dat badachtige ding voor me op te blazen. En dan heb ik het er nog niet eens over dat het buiten giet van de regen en dat er dit weekend een Australiër en een Noor op bezoek komen, die bekend staan als robuuste, vitale en buitenmensen. Wat zullen zij in vredesnaam denken van dit fragiele ding voor mijn neus?

Baden in ijswater, onderdompeling in de kou, opzettelijke blootstelling aan vorst, noem het wat je wilt, is niets nieuws. De Vikingen deden het, de Romeinen deden het, de Griekse arts Claudius Galen bepleitte het als behandeling tegen koorts, en eerlijk gezegd is het niets nieuws voor mij. Afgelopen zomer heb ik vrij gezwommen in een meer in Snowdonia. Het was een heldere dag, maar de wateridylle werd verpest door een paar boze vissers die ons wezen op verschillende bordjes ‘privé, verboden te zwemmen’ die we over het hoofd hadden gezien. Ik dompelde me ook onder in een bad in de Bamford Club in de Cotswolds en probeerde het frigidarium en de Schotse emmer in de nieuwe Eynsham baden in Estelle Manor, ook in de Cotswolds. Geïnspireerd door de ruïnes van een nabijgelegen Romeinse villa en verschillende baden over de hele wereld, van die in Boedapest tot de thermale baden van Baden-Baden, heeft oprichter Sharan Pasricha hard gewerkt om het concept te realiseren en zich verdiept in klinisch onderzoek uitgevoerd door Dr. Andrew Huberman, professor neurobiologie aan de Stanford University School of Medicine, en Dr. Susanna Søberg, die een PhD in metabolisme heeft van de Universiteit van Kopenhagen. Pasricha heeft ook samengewerkt met ademhalingsdocent Emma Estrela, de enige instructeur in het Verenigd Koninkrijk met een certificering op niveau 3 van de Wim Hof methode, techniek met onderdompeling in ijswater door middel van drie pijlers: ademhaling, blootstelling aan koude en concentratie en die zorgt voor een moeiteloos uithoudingsvermogen bij extreem lage temperaturen. In de Eynsham Baths kun je een groepsdompeling in de buitenlucht doen om je meer in harmonie met de natuur te voelen, of je kunt een binnencircuit volgen, waarbij je van de warmte van de hooisauna en het tepidarium naar de schok van het frigidarium gaat, eindigend met een ijsgieting uit de Schotse emmer. Ik genoot ervan om alleen in de Romaanse baden rond te dwalen, van warm naar koud en weer terug, gedwongen even weg van mijn telefoon, wetende dat er boven een leuk café was met gezonde snacks die speciaal waren ontworpen om mijn Ayurvedische dosha te bevredigen.

Volgens het aantal views op TikTok van koudwaterbaden, dachten miljoenen andere mensen dat ze het ook konden. Er is veel opzichtigheid: het is een excuus om anderen te laten zien hoe fit, veerkrachtig en dapper je bent, of hoe goed je op de hoogte bent over vermeende voordelen voor de geestelijke gezondheid, zelfzorg en een lang leven. Er lijkt niets te zijn wat je niet kunt doen: “Het is erg populair onder atleten om beschadigd weefsel te herstellen, pijn te verlichten en spieren te regenereren,” zegt Pasricha, “maar ik vind het ook een oefening van de geest boven de materie en het heeft een uitzonderlijke kracht om de hersenen te scherpen. Ik kijk naar een YouTube-video van Wim Hof, de beroemdste cold plunger van allemaal, volledig ondergedompeld in een bevroren meer. Na een tijd die eindeloos lijkt, maar in werkelijkheid maar een paar minuten is, trekt hij zichzelf rustig omhoog en gaat zonder ook maar een rilling of een scheldwoord in zijn ondergoed in kleermakerszit op het ijs zitten.