Gezondheid

Kan dieet helpen bij gevorderde borstkanker? Alle bewijzen zijn positief, zeggen onderzoekers

9views

Vrouwen met borstkanker die uitsluitend volwaardige, plantaardige voeding gebruikten, verloren gewicht, verbeterden hun cholesterolgehalte en andere belangrijke metabolische factoren, hadden minder vermoeidheid en voelden zich mentaal scherper en in het algemeen beter.

De resultaten komen uit een kleine studie van onderzoekers van de University of Rochester Medical Center en het Wilmot Cancer Institute. Deelnemers aan het onderzoek waren mensen met stadium 4 borstkanker die levenslang behandeld zullen worden.

Deze patiënten worden meestal uitgesloten van voedingsstudies, maar nu hun overlevingskansen toenemen, bood dit een kans om een impact te hebben op zowel de korte als de lange termijn, zei studieleider Thomas M. Campbell, MD , assistent-professor huisartsgeneeskunde aan URMC en een expert in het gebruik van plantaardige diëten om de gezondheid te verbeteren.

Wat vereiste de klinische studie?

Aan het onderzoek namen 30 patiënten deel die een stabiele behandeling hadden en voedsel konden verdragen. De onderzoekers verdeelden de deelnemers willekeurig in twee groepen: De ene kreeg standaardzorg en de interventiegroep at acht weken lang door het onderzoeksteam verstrekte maaltijden. Het dieet bestond uitsluitend uit fruit, groenten, volle granen (waaronder volkoren pasta), peulvruchten (bonen), aardappelen en noten en zaden. De deelnemers stemden ermee in om dierlijk voedsel (vlees, eieren en zuivel) en alle oliën en toegevoegde vaste vetten te vermijden. Ze namen ook dagelijks multivitaminen.

Wekelijkse beoordelingen werden gedaan en het onderzoek rapporteerde 95% naleving.

“Het is opwindend om te zien dat deze grote dieetveranderingen haalbaar waren, goed werden verdragen en werden geaccepteerd door de deelnemers aan de klinische studie,” zei Campbell.

Er was geen calorierestrictie. Proefpersonen werden aangemoedigd om zo vaak als ze wilden te eten van voedsel dat “in het plan” stond.

Hoe een schoon, plantaardig dieet een verschil maakt

De vrouwen begonnen met een gemiddeld BMI van 29,7, wat op de grens van obesitas ligt. Patiënten in de volwaardige plantaardige groep verloren acht weken lang één tot twee kilo per week, zonder verplichte lichaamsbeweging.

Dit is belangrijk omdat mensen met borstkanker vaak aankomen tijdens de behandeling, wat gevaarlijk is. Waarom? Overgewicht verhoogt het insulineniveau en de hormonen (oestrogeen en testosteron) in het bloed, die kanker kunnen aanwakkeren.

Een ander bemoedigend studieresultaat: onderzoekers zagen een vermindering in bloedmonsters van IGF-1, een groeifactor die in verband wordt gebracht met veel voorkomende vormen van kanker, en ook minder ontstekingen.

“Hoewel we op basis van dit kleine onderzoek nog niets kunnen zeggen over of een dieet de progressie van kanker kan stoppen, zagen we voorlopige resultaten die wijzen op gunstige veranderingen in het lichaam, wat erg positief is,” zei Campbell.

Om de invloed op de ontwikkeling van kanker beter te begrijpen, werkt het team samen met Isaac Harris, PhD bij Wilmot, aan een klinische studie die onlangs is gefinancierd door de American Cancer Society.

Wetenschappers weten dat kankercellen afhankelijk zijn van aminozuren om te overleven, en patiënten die het plantaardige dieet volgden hadden veranderingen in hun aminozuurspiegels in het bloed. Harris bestudeert het effect van aminozuursynthese op het overleven van kankercellen en het effect van aminozuren op verschillende medicijnen tegen kanker.

Het tijdschrift Onderzoek en behandeling van borstkanker publiceerde de oorspronkelijke studie, waarvan wordt aangenomen dat het de eerste in zijn soort is. Het borstkankeronderzoek had voldoende significante resultaten dat er nog twee andere artikelen werden gepubliceerd over de dieetinterventie: een tweede onderzoek in hetzelfde tijdschrift en een derde onderzoek in Frontiers in Nutrition, alle in maart 2024.

Hoe je kunt beginnen met gezonde veranderingen

Patiënten moeten eerst overleggen met oncologen of zorgverleners voordat ze grote veranderingen aanbrengen in hun dieet, aldus Campbell. Dit is vooral belangrijk voor mensen die bloedverdunners of insuline nemen.

Voorbeelden van voedsel dat werd verstrekt in de klinische studie naar borstkanker waren pistache soba noedels, havermout, bananenmuffins, zoete aardappel enchiladas en mediterrane witte bonensoep.

Om aan de slag te gaan met plantaardige recepten en maaltijdideeën die eenvoudig en betaalbaar zijn, raadt Campbell deze sites aan: plantyou.com , shaneandsimple.com en monkeyandmekitchenadventures.com .

Verschillende factoren beïnvloeden iemands motivatie om gezonder te eten, voegde Campbell eraan toe, waaronder steun van de familie, smaakvoorkeuren en kookvaardigheid.

Of iemand nu van de ene op de andere dag drastische veranderingen aanbrengt of gewoon besluit om af en toe een maaltijd in te ruilen voor een plantaardig recept kan een goede optie zijn: “Je hebt maar vijf-10 plantaardige recepten nodig die makkelijk, lekker en handig genoeg zijn dat je ze regelmatig maakt om een substantiële revisie in je dieet te hebben,” zei ze.

De hogere kosten van voedsel worden vaak genoemd als reden om een plantaardig dieet te vermijden, maar in 2023 publiceerde co-auteur Erin Campbell, MD, een apart onderzoek waaruit blijkt dat diëten die leiden tot de grootste verbeteringen in gezondheid – waaronder het Dietary Approaches to Stop Hypertension of het DASH-dieet, dat ook plantaardig is – even duur of goedkoper waren in termen van voedselkosten in vergelijking met typische Amerikaanse diëten van sterk bewerkte voedingsmiddelen en restaurantvoedsel.

Het verbeteren van de gezondheid met een plantaardig dieet is de hoeksteen van de professionele carrière van Thomas Campbell. Hij is oprichter en mededirecteur van het UR Medicine/Highland Hospital Nutrition in Medicine Research Center en specialist in obesitasgeneeskunde. Samen met zijn vader, T. Colin Campbell, een gerenommeerd biochemicus en emeritus hoogleraar aan de Cornell University, schreef Campbell De Chinese Studie , een bestseller over voeding en gezondheid. Het is deels gebaseerd op een langdurig onderzoek onder mensen in 65 provincies in China, waarbij het aantal gevallen van kanker en andere ernstige ziekten werd onderzocht. Later schreef de jongere Campbell een begeleidend boek, de China Studie Oplossing , aangeprezen als een eenvoudige manier om af te vallen en de ziekte om te keren.

Om het hele onderzoek te lezen klik HIER.