Fitness

Kunnen fitnesstrackers nauwkeurig de energie-efficiëntie bepalen? Laten we dat uitzoeken met fitnesstrainer Anna Fedorova

7views

Ieder van ons heeft wel eens getraind met behulp van een fitnessarmband en vroeg zich vaak af: “Is het echt zo nauwkeurig in het bepalen van de prestaties tijdens een training?”. Laten we daar nu achter komen.

In de 21e eeuw zijn fitnessarmbanden erg populair geworden onder mensen die sporten en hun gezondheid in de gaten houden.

De fabrikanten beweren dat dit apparaat de fysieke activiteit gedurende de dag bijhoudt, calorieën meet en de energie-efficiëntie van trainingen beoordeelt. Maar hoe nauwkeurig fitnessarmbanden de energie-efficiëntie kunnen meten blijft een punt van discussie, zegt een fitnesstrainer Fedorova Anna.

De fitnessarmband meet gegevens met behulp van ingebouwde versnellingsmeters en infraroodsensoren. De gegevens die deze sensoren ontvangen worden vervolgens gebruikt om het energieverbruik te schatten.

Het is belangrijk om hier te begrijpen dat de nauwkeurigheid van deze metingen beperkt kan worden door een aantal factoren.

1. Bij het beoordelen van de energie-efficiëntie houden deze apparaten niet altijd rekening met de individuele kenmerken van elke persoon. Het metabolisme, de lichaamssamenstelling en de trainingstechniek verschillen sterk van persoon tot persoon – wat betekent dat de algemene gegevens die met deze armbanden worden verkregen met enige voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd.

2. Daarnaast zijn fitnessarmbanden niet altijd in staat om het volledige spectrum van lichamelijke activiteit in rekening te brengen. Bijvoorbeeld, bij het uitvoeren van kracht- en cardio-oefeningen kan een fitnessarmband het energieverbruik onderschatten omdat er onvoldoende rekening wordt gehouden met veranderingen in hartslag en beweging.

3. De nauwkeurigheid van fitnessarmbandmetingen kan ook worden beïnvloed door de volgende factoren.

  • Storing die gerelateerd is aan menselijke beweging.
  • Huidskleur, haar, bruining, tatoeages. Ze kunnen allemaal interfereren met de sensoren die de informatie lezen. Hoe donkerder de huid bijvoorbeeld is, hoe meer het licht absorbeert van de sensor op de armband.
  • De fitnessband om je arm doen

Voor een nauwkeurigere bepaling van de energie-efficiëntie moet je je misschien wenden tot meer gespecialiseerde meetmethoden zoals hartslagmeting en ademhalingsonderzoek.

Fitnessarmbanden kunnen een handig en motiverend hulpmiddel zijn om de algehele activiteit en conditie bij te houden, maar hun vermogen om nauwkeurig de energie-efficiëntie te bepalen, vooral in individuele gevallen, blijft twijfelachtig.

Het wordt altijd aangeraden om een professional te raadplegen voor een nauwkeurigere beoordeling van de energie-efficiëntie van lichaamsbeweging en om gepersonaliseerde trainingsprogramma’s te ontwikkelen.