Dieet

Lichaamsbeweging doet veel meer dan we weten – De bevindingen van 15 miljoen bloedmetingen

10views

Lichaamsbeweging vermindert het risico op veel ziekten, maar wetenschappers begrijpen nog steeds niet helemaal hoe lichaamsbeweging het lichaam op moleculair niveau verandert. De meeste onderzoeken zijn gericht op één orgaan, geslacht of tijdstip en omvatten slechts één of twee soorten gegevens.

Om een uitgebreidere blik te werpen op de biologie van lichaamsbeweging, gebruikten wetenschappers van het Molecular Transducers of Physical Activity Consortium (MoTrPAC) een reeks laboratoriumtechnieken om moleculaire veranderingen bij ratten te analyseren toen ze wekenlang intensieve lichaamsbeweging ondergingen. De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in Nature.

Het team bestudeerde een reeks weefsels van dieren, waaronder het hart, de hersenen en de longen. Ze ontdekten dat elk orgaan dat ze bekeken veranderde door lichaamsbeweging, het lichaam hielp om het immuunsysteem te reguleren, te reageren op stress en paden te controleren die gekoppeld zijn aan inflammatoire leverziekten, hartziekten en weefselbeschadiging.

In totaal deden de teams bijna 10.000 analyses om ongeveer 15 miljoen bloed- en 18 miljoen weefselmetingen te doen. Ze ontdekten dat lichaamsbeweging duizenden moleculen beïnvloedde, met de meest extreme veranderingen in bijnieren, die hormonen produceren die veel belangrijke processen regelen, zoals het immuunsysteem, de stofwisseling en de bloeddruk. De onderzoekers toonden sekseverschillen aan in veel organen, met name in organen die te maken hebben met de immuunrespons in de loop van de tijd. De meeste immuunsignaalmoleculen die uniek zijn voor vrouwen vertoonden veranderingen in niveaus tussen één en twee weken training, terwijl die bij mannen verschillen vertoonden tussen vier en acht weken.

De gegevens leveren potentieel bewijs voor veel verschillende menselijke gezondheidsaandoeningen. De onderzoekers vonden bijvoorbeeld een mogelijke verklaring voor waarom de lever minder vet wordt tijdens het sporten, wat zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor niet-alcoholische vette leverziekte.

“Hoewel de lever niet direct betrokken is bij lichaamsbeweging, ondergaat deze toch veranderingen die de gezondheid zouden kunnen verbeteren. Niemand had de hypothese dat we deze acetylatie- en fosforylatieveranderingen in de lever zouden zien na het sporten,” aldus de onderzoekers.

Het team hoopt dat hun bevindingen ooit gebruikt kunnen worden om lichaamsbeweging af te stemmen op de gezondheidstoestand van een persoon of om behandelingen te ontwikkelen die de effecten van lichaamsbeweging nabootsen voor mensen die niet kunnen sporten. Menselijke studies zijn al begonnen met het monitoren van de moleculaire effecten van lichaamsbeweging.

Bron: Materiaal geleverd door het Broad Institute van MIT en Harvard.

Om het volledige onderzoek te lezen klik HIER.

Referentie. “Wetenschappers verwerken de effecten van lichaamsbeweging op cellulair niveau”. ScienceDaily. ScienceDaily, 1 mei 2024. <www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240501125227.htm>.