Recepten

Mouchalebi crème of mastiek malaebi : Het ultieme recept – Door Popi Tsavari

10views

Door Popi Tsavari

Mujalebi, mahlab, mastiek mahlabi of zelfs malebisi shot zullen we wel van gehoord hebben, maar we zullen het zeker “horen” als we het proberen! De ultieme naar mastiek geurende crème overgoten met zoete roos! Volgens de legende werd muhalebi aan het eind van de zevende eeuw in de Arabische keuken geïntroduceerd door een Perzische kok die het aanbood aan een Arabische generaal genaamd Al Muhalab ibn Abi Sufra. Hij vond het zo lekker dat hij het snoepje naar zichzelf vernoemde!

Recept

Ingrediënten:

  • 1 liter volle melk,
  • 8 eetlepels niseste,
  • 5 -6 eetlepels suiker,
  • 1-2 Chios mastiekscheuren,
  • zoete roos
  • rozensiroop en
  • geraspte amandel of Aegina pinda.

Maal de mastiek met een lepel suiker tot een poeder. Bewaar een kopje van de melk en verwarm de rest van de melk met de suiker en mastiek. Los de niseste op in de achtergehouden koude melk en giet dat ook in de pan en roer tot het dik wordt. Zodra de room klaar is, maak je de kommen nat en giet je de room erin. Zodra het is afgekoeld, zet je het 2-3 uur in de koelkast. Als het tijd is om het te serveren, zetten we de kom met de room ondersteboven op een bord, leggen de rozenlepel zoet in het midden, voegen wat geraspte amandelen of pinda’s toe en voegen rozensiroop toe (er is een kant-en-klare in een fles zoals kersensiroop).Er is een andere manier om het te serveren in plaats van de roos, besprenkel met rozenwater en voeg poedersuiker toe!