Gezondheid

N. Pharmakas: “Veel Grieken denken ten onrechte dat ze last hebben van allergieën”

6views

Deskundigen beweren dat zelfs als iemand als kind geen allergie had, de kans groot is dat hij die op latere leeftijd wel ontwikkelt en andersom. Kleuters hebben bijvoorbeeld ongeveer 4 keer meer kans meer kans om een voedselallergie te ontwikkelen dan volwassenen en lopen meer kans om eraan te ontsnappen naarmate ze ouder worden.

“De meest voorkomende voedselallergieën, in de adolescentie, zijn onderverdeeld in: onder de 3 jaar voor ei, melk en viseiwit, terwijl vanaf 3 jaar tot aan de adolescentie notenallergie het meest voorkomt (pinda’s),” Nikos Farmakas, wetenschappelijk directeur van de afdeling Allergologie voor kinderen en volwassenen van het Algemeen Ziekenhuis van Nice.

Hoewel het natuurlijk moeilijk is om nauwkeurige gegevens te verkrijgen over de prevalentie van voedselallergieën bij volwassenen, zegt Mr. Pharmakas dat in termen van volwassenheid, na 16 jaar, de meest voorkomende allergieën zijn in noten en vis.

Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat één op de tien volwassenen allergisch is voor minstens één voedingsmiddel, en sommigen ontwikkelen een allergie op volwassen leeftijd, terwijl de Australian National Allergy Council meldt dat één op de 50 volwassenen een voedselallergie heeft. In ons land laten de gegevens zien dat de allergiecijfers erg laag zijn en dat er veel mensen zijn die ten onrechte denken dat ze een allergie hebben die ze eigenlijk niet hebben. “Over het algemeen is voedselallergie in Griekenland minder dan 2% in de algemene bevolking, volgens Europreval, de grootste studie ooit uitgevoerd in Europa, waaraan Griekenland deelnam. In feite zijn er veel mensen die denken dat ze allergieën hebben, terwijl dat niet zo is,” merkt de heer Farmakas op.

Zoals Clare Collins, bekroond professor Voeding en Diëtetiek aan de Universiteit van Newcastle, uitlegt in TheConversation, zijn voedselallergieën immuunreacties waarbij immunoglobuline E (IgE) betrokken is, een antilichaam dat centraal staat bij het veroorzaken van allergische reacties. Deze staan bekend als “IgE-geïnduceerde voedselallergieën”. Niet door IgE veroorzaakte symptomen van voedselallergieën zijn meestal vertraagde reacties en worden voedselintoleranties of overgevoeligheid genoemd.

Voedselallergiesymptomen kunnen zijn: netelroos, zwelling, moeite met slikken, overgeven, benauwdheid of borstkas, moeite met ademhalen, pijn op de borst, snelle hartslag, duizeligheid, lage bloeddruk of anafylaxie. Voedselallergieën veroorzaakt door IgE kunnen levensbedreigend zijn, dus alle volwassenen hebben een actieplan nodig dat in overleg met hun medische team is ontwikkeld.

Hier zijn vier IgE-gemedieerde voedselallergieën die bij volwassenen kunnen voorkomen:

1. 3.1.1.1.1.1 Individuele voedselallergieën

De meest voorkomende voedselallergieën veroorzaakt door immunoglobuline E IgE bij volwassenen in een Amerikaans onderzoek waren:

  • schaaldieren (2,9%)
  • koemelk (1,9%)
  • noten (1,8%)
  • noten (1,2%)
  • vis met vinnen (0,9%) zoals zalm, kabeljauw en baars.

Bij deze volwassenen gaf ongeveer 45% aan op meerdere voedingsmiddelen te reageren. Dit is vergelijkbaar met de meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen: koemelk, ei, pinda’s en soja. Over het algemeen lijkt de prevalentie van voedselallergie bij volwassenen toe te nemen. Vergeleken met eerdere onderzoeken uit 2003 en 2004 is de prevalentie van allergie voor pinda’s ongeveer verdrievoudigd (van 0,6%), terwijl noten en vis ongeveer zijn verdubbeld (van elk 0,5%), met een vergelijkbare prevalentie van schaaldieren (2,5%). Griekenland, zoals de heer Pharmakas opmerkt, is de moeilijkste voedselallergie in granen die weliswaar slechts 0,5% van de algemene bevolking van het land uitmaakt, maar een moeilijk te overwinnen allergie is en in feite zijn deze mensen nergens kunnen eten.

3. Fruit-pollen allergie

Fruit-pollen allergie, ook wel voedsel-pollen allergie syndroom genoemd, is een IgE-geïnduceerde allergische reactie. Bij gevoelige volwassenen zorgt stuifmeel in de lucht ervoor dat IgE-antilichamen worden aangemaakt tegen stuifmeelantigenen, maar deze antigenen lijken op die in bepaalde vruchten, groenten en kruiden. Het probleem is dat het eten van deze planten een allergische reactie veroorzaakt.

De meest allergene boompollen zijn afkomstig van berk, cipres, Japanse ceder, latex, gras en ambrosia. Hun stuifmeel kan reageren met fruit en groenten zoals kiwi, banaan, mango, avocado, druiven, selderij, wortel en aardappel en bepaalde kruiden zoals komijn, koriander, venkel, peper en paprika.

Allergie voor fruitstuifmeel komt niet vaak voor. De prevalentieschattingen liggen tussen 0,03% en 8%, afhankelijk van het land, maar het kan wel levensbedreigend zijn. In Griekenland is het volgens deskundigen echter een zeer veel voorkomende allergie die hooikoorts en allergische astma veroorzaakt en een 40%-50% van de algemene bevolking. “Als het allergiegen aanwezig is, wordt hoe de allergie zich in de loop van de tijd manifesteert, of het nu atopisch of kameleon is, bepaald door een aantal factoren. De uiteindelijke uitkomst heeft te maken met erfelijkheid en ook met de omgeving. Bijvoorbeeld sommige allergieën worden ervaren door mensen in de stad en andere op het platteland“, merkt de heer Pharmakas op.

Een paar dagen geleden ontdekten onderzoekers van USC’s Keck School of Medicine belangrijke details over de rol van ijzer bij allergische astma, waarbij de bevindingen leiden tot mogelijke nieuwe behandelingen die verlichting bieden aan patiënten met astma en een reeks andere allergische aandoeningen.

4. Door inspanning veroorzaakte voedselafhankelijke allergie

Tijdens intensieve inspanning produceert de maag minder zuur dan normaal. De doorlaatbaarheid van het al en de darmen neemt toe, wat betekent dat kleine moleculen in je darmen meer kans hebben om door het membraan naar je bloed te ontsnappen. Dit zijn onder andere voedselmoleculen die een IgE-reactie uitlokken.

Als iemand al IgE-antilichamen heeft tegen de voedingsmiddelen die hij voor het sporten heeft geconsumeerd, dan neemt het risico op het uitlokken van voedselallergiereacties toe. Deze allergie wordt voedselafhankelijke allergie door inspanning, met symptomen die variëren van netelroos en zwelling, ademhalingsmoeilijkheden en anafylaxie. “Dat wil zeggen, men kan zonder problemen ham eten, terwijl men na bijvoorbeeld joggen anafylaxie kan ontwikkelen.” aldus dhr. Farmakis

Veel voorkomende triggervoedingsmiddelen zijn tarwe, zeevruchten, vlees, gevogelte, ei, melk, noten, druiven, selderij en andere voedingsmiddelen die vele uren voor het sporten gegeten kunnen zijn.

Om het nog ingewikkelder te maken, kunnen allergische reacties al optreden bij lagere niveaus van blootstelling aan triggervoedingsmiddelen en kunnen ze ernstiger zijn als de persoon ook niet-steroïde ontstekingsremmers zoals aspirine gebruikt, alcohol drinkt of slaaptekort heeft.

Door inspanning veroorzaakte voedselafhankelijke allergie is uiterst zeldzaam. Onderzoek heeft een prevalentie van 1 tot 17 gevallen per 1.000 mensen wereldwijd geschat, met de hoogste prevalentie vanaf de adolescentie tot de leeftijd van 35 jaar. Lijders hebben vaak andere allergische aandoeningen zoals hooikoorts, astma, allergische conjunctivitis en dermatitis.

In het algemeen moet voedselallergie bij volwassenen serieus worden genomen en restaurants moeten borden hebben zodat mensen veilig voedsel kunnen eten. Natuurlijk is dit over het algemeen niet het geval in Griekenland en deskundigen benadrukken het belang ervan. “In de meeste restaurants staan geen borden met voedselallergieën. Iemand met een voedselallergie die weet welke allergie hij heeft, zou veilig naar een restaurant moeten kunnen gaan. Als je de hele grote hotels weghaalt die borden hebben, loopt de rest ver achter op dat gebied,” concludeert de heer Pharmakas. Dit is natuurlijk het geval in verschillende landen: 59% van de voedselgerelateerde anafylaxiehospitaalopnames in het Verenigd Koninkrijk wordt bijvoorbeeld toegeschreven aan horecagelegenheden. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat 5 van de 7 gevallen van allergiedoden zijn te wijten aan voedsel uit restaurants.