Dieet

Nieuw onderzoek bevestigt voordelen van lichaamsbeweging op depressie, stress en hartfunctie

8views

Lichaamsbeweging vermindert hersenfunctie geassocieerd met stress door het verminderen van op een bepaalde manier het risico op hart- en vaatziekten, onthulde een 10-jarig onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH) en gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology. In het onderzoek ondervonden mensen met stressgerelateerde aandoeningen, zoals depressie, de meeste cardiovasculaire voordelen van lichaamsbeweging.

De onderzoekers evalueerden medische dossiers en andere informatie van 50.359 deelnemers, en een subset van 774 deelnemers onderging ook beeldvormingstests van de hersenen en metingen van stressgerelateerde hersenactiviteit. Bij een gemiddelde follow-up van 10 jaar ontwikkelde 12,9% van de deelnemers hart- en vaatziekten. Deelnemers die voldeden aan de aanbevelingen voor lichaamsbeweging hadden 23% lager risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen in vergelijking met degenen die niet aan deze aanbevelingen voldeden. Mensen met meer lichaamsbeweging hadden ook vaker lagere hersenactiviteit die geassocieerd wordt met stress.

Specifiek werden de verminderingen in stressgerelateerde hersenactiviteit gedreven door toename in functie in de prefrontale cortex, een deel van de hersenen dat betrokken is bij uitvoerende functies (d.w.z. beslissingen nemen, impulscontrole) en waarvan bekend is dat het de stresscentra in de hersenen beperkt.

“Lichamelijke activiteit was ongeveer twee keer zo effectief in het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met een depressie. De effecten op hersenactiviteit die samenhangen met stress kunnen deze nieuwe waarneming verklaren,” zegt Ahmed Tawakol, MD, een onderzoeker en cardioloog aan het Cardiovascular Imaging Research Center in het Massachusetts General Hospital, die de senior auteur is van het onderzoek.

Een eerder onderzoek naar de voordelen van lichaamsbeweging toonde aan dat lichamelijke activiteit ’s avonds, met name bij mensen met obesitas, veel grotere voordelen voor de gezondheid had, evenals een lager risico op vroegtijdig overlijden. overlijden aan hart- en vaatziekten. Op dezelfde schaal als in het huidige onderzoek werden 30.000 mensen gedurende 8 jaar onderzocht op deze uitkomsten.

Deze bevindingen kunnen clinici helpen om het belang van lichaamsbeweging te benadrukken bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, het verlichten van stress en het stimuleren van de gezondheid van de hersenen. Ze zouden zorgverleners er ook toe moeten aanzetten om de grote invloed van lichaamsbeweging op het risico op hart- en vaatziekten te benadrukken bij mensen met een reeds bestaande depressie.

Lees het volledige onderzoek hier.