Recepten

Olijfolie wordt steeds duurder. Vier betaalbare alternatieven voor ‘vloeibaar goud

10views

Een olijfoliecrisis heeft de prijs van dit basisproduct zo hoog doen oplopen dat het “vloeibaar goud” wordt genoemd, meldt de NY Post.

Kyle Holland, een analist bij de marktonderzoeksgroep Mintec, vertelde CNBC dat het slechte weer een invloed heeft gehad op de prijs van olijfolie. “aanzienlijke impact” heeft gehad op de olijfolieproductie in mediterrane landen zoals Spanje, Italië en Griekenland.

Analisten voorspellen dat de lage olijfolieproductie de komende maanden een sterke prijsstijging zal veroorzaken.

De prijs van olijfolie heeft zowel consumenten als de industrie geschokt en kopers zijn op zoek naar goedkopere alternatieven.

Dit zijn ze:

Plantaardige olie

Plantaardige olie behoort tot de goedkoopste alternatieven. Het is echter een van de meest bewerkte, omdat het wordt gemaakt van een mengsel van vetten uit verschillende plantaardige bronnen, zoals zonnebloem, maïs, canola, soja en saffloer.

Omdat het bewerkt is, heeft het de neiging om micronutriënten en gezondheidsvoordelen te missen en bevat het veel ontstekingsbevorderende vetten.

Canola (koolzaad) olie

Er zijn twee hoofdsoorten koolzaadolie: industriële en culinaire. De culinaire versie staat beter bekend als canolaolie en heeft een andere samenstelling, met 2% of minder erucazuur.

Gezien de wereldwijde productie is koolzaadolie verkrijgbaar tegen betaalbare prijzen.

Koolzaadolie is een pure olie en is overvloedig aanwezig in gezonde vetten en in vet oplosbare vitaminen, bevat weinig verzadigd vet en veel onverzadigd vet, en is een goede bron van vitamine E, een antioxidant die helpt bij de gezondheid van huid en ogen, aldus Healthline.

Het kan op hoge temperaturen worden gekookt vanwege het hoge rookpunt, dus het verbrandt pas rond de 200 graden Celsius.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten, en alle vier de soorten hebben een verschillende vetzuursamenstelling.

De olie is 100% vet, bevat vitamine E en heeft onverzadigde vetten die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart. Het heeft ook een neutrale smaak en is rijk aan linolzuur, een essentieel vetzuur.

Het is echter belangrijk om op te merken dat zonnebloemolie bij lagere temperaturen gebruikt moet worden, omdat het giftige stoffen kan afgeven bij verhitting tot hogere temperaturen, volgens Healthline.

Sesamolie

Sesamolie is rijk aan sesamol en sesaminol, hart-gezonde antioxidanten die mogelijk effecten hebben tegen bepaalde ziekten zoals Parkinson.