Gezondheid

Onthulling van de geheimen van de samenstelling van voedsel

9views

De technologie die de menselijke genetische code in kaart heeft gebracht, heeft geleid tot belangrijke doorbraken in het begrijpen, diagnosticeren en zelfs behandelen van ziekten.

Nu gebruikt het Periodic Table of the Food Initiative (PTFI) een vergelijkbare benadering om de kennis over de samenstelling van voedsel te verdiepen. Het initiatief, dat wordt ondersteund door de Rockefeller Foundation en haar publieke liefdadigheidsinstelling RF Catalytic Capital, Inc. (RFCC), de Foundation for Food and Agriculture Research en de Seerave Foundation, en de American Heart Association, werd officieel gelanceerd op een evenement tijdens de Wereldgezondheidsvergadering in Genève in mei 2024.

Duurzame, gevarieerde voeding die de individuele behoeften aanvult, kan ondervoeding helpen voorkomen. Het wetenschappelijk inzicht in voeding is echter nog rudimentair. Er worden hooguit 150 biochemische componenten van voedsel gemeten en bijgehouden in conventionele databases, wat slechts een klein deel is van de tienduizenden biochemische componenten van voedsel. PTFI zal deze voedselcomponenten karakteriseren en kwantificeren, waardoor het een katalysator wordt voor belangrijke doorbraken in voeding en landbouw.

De noodzaak om het voedselsysteem te verbeteren is dringend, omdat slechte voeding de wereldwijde ziektelast verhoogt en een slechte gezondheid en de armoedecirkel in stand houdt. Daarnaast tasten niet-duurzame landbouwpraktijken, de uitstoot van broeikasgassen door voedsel, marktverstoringen, voedseldistributie en -afval en een groeiende bevolking de natuurlijke hulpbronnen aan die voeding en voedselzekerheid ondersteunen.

“Voedsel en voedselzekerheid vormen de kern van veel dringende mondiale uitdagingen, maar er is nog veel onbekend over wat er in ons voedsel zit en hoe het de gezondheid van mensen en de planeet beïnvloedt,” zegt Selena Ahmed, Global Director van het Periodic Table Food Initiative.

“De eerste stap is om niet alleen te standaardiseren hoe wetenschappers wereldwijd gegevens verzamelen over de samenstelling van voedsel, maar ook het soort gegevens dat ze verzamelen. Dan kunnen we deze gegevens gebruiken en delen om de wereldwijde last van voedingsgerelateerde ziekten te verminderen en tegelijkertijd de belasting voor het milieu te verminderen,” voegde hij eraan toe.

Het initiatief zal technologie gebruiken om een voedselsysteem te helpen ontwikkelen dat efficiënter gebruik maakt van landbronnen, betere voedingskeuzes biedt en de diversiteit van het voedsel dat wereldwijd wordt geconsumeerd respecteert door wereldwijde samenwerking tussen laboratoria van de overheid, de academische wereld en de industrie om gestandaardiseerde protocollen te ontwikkelen voor geïntegreerde metingen en beoordelingen van de samenstelling van voedsel.

Met behulp van geavanceerde wetenschappelijke praktijken op het gebied van analytische chemie, gegevensverwerking, bio-informatica en machinaal leren, zal PTFI verder gaan dan de 300-400 voedingsmiddelen die momenteel beschikbaar zijn in de voedselsamenstellingsdatabases en meer dan 1000 van ’s werelds meest geconsumeerde voedingsmiddelen omvatten.

Het project kijkt verder dan algemeen geanalyseerde voedingsstoffen en omvat metingen van bioactieve chemicaliën, inclusief hoe het voedsel is verbouwd, verwerkt en verpakt, om patronen en factoren in de samenstelling te ontdekken. Met deze analyses zal PTFI de wereldgemeenschap in staat stellen voedzame diëten te ontwikkelen, mogelijk met lokale of onontgonnen gewassen, om de gezondheid en het welzijn van de mens te verbeteren, duurzaamheid te bevorderen en economische kansen te bieden.

“Door samen te werken met laboratoria over de hele wereld om te standaardiseren waar we naar kijken in voedsel, zijn we op weg om een voedzamer, hernieuwbaarder en rechtvaardiger wereldwijd voedselsysteem op te bouwen,” zegt John de la Parra, directeur van de wereldwijde voedselportefeuille bij de Rockefeller Foundation. “De open source bibliotheek van voedselsamenstellingen die we creëren heeft de potentie om landbouwpraktijken, voedingsrichtlijnen, gezondheidszorg en de manier waarop voedsel wordt verwerkt te beïnvloeden.”

“Regionale en onaangeboorde gewassen hebben het potentieel om diëten en economieën te transformeren, maar we weten nog te weinig over hun biochemische eigenschappen om ze effectief te benutten,” zegt Lucyna Kurtyka, senior wetenschappelijk programmadirecteur bij de U.S. Food and Agriculture Research Foundation. “Het initiatief verandert onze kennis van voedsel en landbouw snel ten gunste van onderzoekers, telers, consumenten en het milieu.”