Gezondheid

Overconsumptie van zout is een “belangrijke factor” in het vroege ontstaan van Alzheimer!

8views

Het eten van kaas, dagelijks een glas rode wijn en één keer per week lamsvlees kan de ziekte van Alzheimer voorkomen, zelfs op gevorderde leeftijd, zo blijkt uit een onderzoek waarvan de bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease.

Onderzoekers ontdekten dat de beste manier om het risico op dementie te verminderen is om er een gezonde levensstijl op na te houden en bepaalde voedingsmiddelen te eten die de eiwitniveaus in de hersenen verhogen om ze te beschermen tegen schade.

Maar de te veel zout bleek de grootste bijdragende factor te zijn aan aantasting van de cognitieve functieals er al een risico bestaat. Volgens de eerste studie in zijn soort kan het cognitieve vermogen op oudere leeftijd worden verbeterd door te genieten van rode wijn, kaas en een wekelijkse maaltijd met lamsvlees.

Het team van de Iowa State University analyseerde bijna 1800 Britten in de leeftijd van 46 tot 77 jaar en vergeleek hun dieet met hun vermogen om snel en nauwkeurig te denken gedurende tien jaar. Deelnemers werden gevraagd naar hun inname van vers fruit, gedroogd fruit, rauwe groenten en salades, gekookte groenten, vette vis, magere vis, verwerkt vlees, gevogelte, rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees, varkensvlees, kaas, brood, ontbijtgranen, thee en koffie, bier, cider, rode en witte wijn en alcoholische dranken.

Ze vulden ook een intelligentietest (FIT) in als onderdeel van de touchscreenvragenlijst die werd samengesteld tussen 2006 en 2010 en vervolgens bij twee follow-upbeoordelingen van 2012 – 2013 en opnieuw tussen 2015 – 2016. De test geeft een beeld van iemands vermogen om ‘onderweg te denken’.

De kaas, veruit het tweede, is het nuttigste voedsel gebleken tegen leeftijdsgerelateerde cognitieve problemen, zelfs op hoge leeftijd. Dagelijkse consumptie van een glas alcohol, vooral rode wijn, en een wekelijkse maaltijd met lamsvlees, maar niet met ander rood vlees, bleken het cognitieve vermogen op lange termijn te verbeteren.

Hoge zoutgehaltes bleken de grootste “boosdoener” te zijn, waarbij mensen die risico lopen op de ziekte van Alzheimer gewaarschuwd werden op hun consumptie te letten om cognitieve problemen op den duur te voorkomen.

Dr. Auriel Willette, assistent-professor in Voedingswetenschappen en Humane Voeding, zei: “Ik was aangenaam verrast dat onze resultaten suggereren dat een verantwoorde consumptie van kaas en een dagelijks glas rode wijn ons niet alleen helpen om te gaan met de COVID-19 pandemie, maar ons ook kunnen helpen om te gaan met een steeds complexere ziekte die nooit lijkt te vertragen.

Neurowetenschappelijk promovendus Brandon Klinedinst voegde hieraan toe: “Afhankelijk van de genetische factoren die iemand bij zich draagt, lijken sommige individuen meer beschermd te zijn tegen de gevolgen van de ziekte van Alzheimer, terwijl anderen een groter risico lijken te lopen. Op basis hiervan geloof ik dat de juiste voedingskeuzes de ziekte en cognitieve achteruitgang helemaal kunnen voorkomen.”

De database is wereldwijd toegankelijk voor erkende onderzoekers die vitaal onderzoek doen naar ’s werelds meest voorkomende en levensbedreigende ziekten. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de magere kaas, zoals mozzarella, en andere zuivelproducten zoals yoghurt zijn het meest gunstig voor de cognitieve gezondheid, terwijl room, cheddar en smeltkaas tot de minst gunstige behoren voor de hersenkracht.