Gezondheid

Pas op voor parasols op het strand – “Ze kunnen dodelijk zijn”.

8views

Incidenten met strandparasols in de lucht komen de laatste jaren steeds vaker voor.

De U.S. Consumer Product Safety Commission heeft een vrijwillige veiligheidsnorm uitgevaardigd om fabrikanten te helpen het risico te minimaliseren van strandparasols die in de lucht zweven en die elk jaar tot duizenden verwondingen en in sommige gevallen zelfs doden hebben geleid.

Tussen 2009 en 2018, 32.764 verwondingen in verband met paraplu’s gemeld in de VS, volgens gegevens van de Product Safety Commission.

Volgens de nieuwe vrijwillige veiligheidsnorm – ASTM F3681-24 – moeten compatibele strandparaplu-systemen die worden gebruikt met compatibele ankers ten minste 75 pond weerstandskracht bieden of veilig blijven bij windsnelheden tot 30 mph wanneer ze in het zand worden geplaatst.

Wie een strandparasol/anker-systeem of strandparasol-anker koopt of huurt, moet letten op het label dat aangeeft dat het voldoet aan de nieuwe veiligheidsnorm “MEETS ASTM F3681 FOR WIND SPEEDS UP TO 30 MPH”, waarop de maximale grootte van het oppervlak van de parasoloverkapping staat dat geschikt is voor gebruik met het anker.

Deze veiligheidswaarschuwing vervangt eerdere richtlijnen van de Product Safety Committee over strandparasols die de nieuwe norm niet weerspiegelden.

Robert Houton, voorzitter en oprichter van Houton Strategies en inwoner van Boston, lanceerde de campagne Zand omhoog voor veiligheid dat zich richt op verwondingen door strandparasols en samenwerkt met de U.S. Consumer Product Safety Commission om uit te zoeken hoeveel van dit soort ongelukken er precies gebeuren.

Houton heeft ook gesproken met Safe Kids Worldwide, Kids in Danger, American Ambulance Association, American Trauma Society, American College of Surgeons, U.S. Travel Association, Wayfair, Amazon, Home Depot en Target.

Tegelijkertijd bereidt hij een onafhankelijk onderzoek voor door een universiteit of stichting die windtests gaat uitvoeren op strandparasols.

Zodra het rapport van de veiligheidscommissie is uitgebracht, is zij van plan om openbare hoorzittingen te houden in Washington D.C. en misschien in Boston of Cape Cod om de bevindingen te bespreken en publieke input te verzamelen over mogelijke oplossingen.

“Na de inbreng denken we dat er een aantal oplossingen zullen zijn die in een formele regel kunnen worden opgenomen,” zei Houton.

Hij gelooft niet dat er wetgeving nodig zal zijn om deze verandering door te voeren, maar zei wel dat bedrijven hun producten misschien gaan reguleren en strandparaplu’s gaan produceren die veiliger zijn. Paraplu’s met een soort gewichtsmechanisme lijken volgens Houton veiliger te zijn dan lichtere paraplu’s die gemakkelijker door de wind worden opgepakt.