Handige tips

Raffiolepis: Een lage struik met prachtige bloemen

7views


Een indrukwekkende sierheester met dicht glanzend blad en prachtige bloemen die vaak in tuinen en op balkons wordt geplant is de raffiolepis.

De raffiolobelia is een groenblijvende plant die oorspronkelijk uit Japan komt. De plant groeit relatief langzaam en bereikt een breedte en hoogte van een meter.

Raffiolepis staat bekend om zijn opvallende ovale leerachtige bladeren die een schitterende kleur hebben, evenals zijn mooie witte en roze kleine bloemen met een zachte geur die in de lente en zomer verschijnen.

Hij wordt gekozen voor het maken van lage hagen, borders en als solitairplant langs de randen van paden, vijvers en op plaatsen bij stromend water.

Laten we eens kijken naar meer informatie over raffia en handige tips om het te verzorgen, zodat we kunnen genieten van het prachtige gebladerte en de bloemen in onze tuin.

Advertentie

Raffiolepis geeft de voorkeur aan zonnige plaatsen en warme plekken in de tuin voor een bevredigende groei en uitbundige bloei.

Hij is vrij gevoelig voor wind, zowel noordelijke als warme winden, die het gebladerte teisteren, vooral als hij pas geplant is.

Raffiolepis verdraagt zowel hitte als vorst bij temperaturen tot -5°C. Hij is geselecteerd als plant voor kustbeplantingen, omdat hij bestand is tegen zout.

Raffiolepis kan op de meeste grondsoorten geplant worden, vooral op zandgrond, zolang er maar voldoende drainage is.

Kies plekken op het zuiden en de wind om raffia in potten te planten op het balkon, terras en patio.

Voor beplanting in potten op het balkon kiezen we middelgrote potten, 25-30 cm in diameter, met gaten in de bodem om gietwater af te voeren.

Vul de potten met verrijkte potgrond voor buitenplanten met voedingsstoffen en perliet om de plantengroei te verbeteren.

Raffiolepis heeft matig water nodig, want hij groeit goed zonder veel behoefte aan vocht in de grond.

Ze zal regelmatiger water nodig hebben tijdens de eerste fasen van het verplanten, totdat het wortelstelsel voldoende ontwikkeld is, en bij warm weer.

Geef raffia over het algemeen twee keer per week water in de lente en de herfst en vaker om de 2-3 dagen in het hete zomerseizoen.

Raffiolepis heeft matige bemesting nodig om het blad groen te houden en te zorgen voor een weelderige bloei.

Voeg in het vroege voorjaar, de vroege zomer en het vroege najaar een kleine hoeveelheid volledige korrelmeststof toe aan raffiaplanten.

Raffiolepis is een relatief resistente plant tegen ziekten en insectenplagen en heeft meestal geen preventieve zorg en bestrijding nodig.

Om insecten zoals kakkerlakken en katoenhout te bestrijden kan op het gebladerte van de plant worden gespoten met biologische insecticiden zoals zomerpulp, natuurlijk pyrethrum en kaliumzouten.

Raffiolepis heeft meestal niet veel snoei nodig, omdat we de vorm van de plant vrij bossig laten groeien.

In het vroege voorjaar is het een goed idee om droge en zieke takken te verwijderen, evenals scheuten die in elkaar verstrengeld zijn, zodat de plant een betere beluchting heeft.

In het geval dat we de plant moeten verlagen of vernieuwen, na een paar jaar vanaf het planten, doen we een krachtigere snoei door de lengte van de scheuten aanzienlijk te verminderen.

We kunnen gemakkelijk en economisch nieuwe raffiaplanten maken op drie basismanieren: a) vermeerdering door zaad b) vermeerdering door stekken c) vermeerdering door stekken.

α) zaadvermeerdering van raffiaplantenWe nemen zaden van de rijpe vruchten van raffia en planten ze in het voorjaar in potten in de kwekerij bij 20-25°C.

b) Vermeerdering van raffia met stekkenMaak nieuwe raffiaplanten door in de nazomer 10-15 cm lange takken af te snijden en plant ze in kweekpotten volgens de instructies voor het vermeerderen van planten door stekken.

Planten vermeerderen door stekken
Hoe planten vermeerderen met stekken

c) Vermeerderen van raffia met catabolen: De ardysia kan worden vermeerderd door luchtkatabolisme in het herfstseizoen door een snede in het midden te maken op een zijscheut van de plant volgens de instructies voor het vermeerderen van planten door katabolisme.

Vermeerdering door katabolisme
Hoe planten vermeerderen met katabolen

De kleine zwarte vruchten die raffia in de herfst produceert en de hele winter aan de plant blijven zitten, zijn eetbaar en worden vers of gedroogd gegeten.