Recepten

Rijst voor Sushi maken we gemakkelijk thuis!

6views

Sushirijst is een bereiding van Japanse rijst, azijn en suiker die de speciale textuur en smaak creëert die kenmerkend is voor alle Japanse gerechten zoals sushirollen. Om sushirijst te maken, gebruiken professionals een rijstkoker, maar jij kunt perfecte sushirijst maken zonder de speciale apparatuur met alleen een pan en een fornuis!

Het is niet moeilijk om thuis sushirollen te maken, maar zonder de juiste ingrediënten krijg je misschien niet het resultaat dat je verwacht. Een van de belangrijkste ingrediënten voor geweldige sushi is goede sushirijst.

”Gewone” soorten rijst zullen geen goede sushiresultaten geven. Het moet de juiste kleverige textuur hebben om de rol bij elkaar te houden. De beste sushirijst voegt ook een lichtzure smaak toe die de andere ingrediënten perfect aanvult.

Japanse sushirijst is rijst met een korte tot middellange korrel die, als hij gekookt is, kleverig en toch luchtig is. Je kunt genieten van heerlijke sushirijst als bijgerecht bij een kip- of garnalengerecht, maar de toevoeging van azijn, suiker en zout draagt bij aan de algehele smaak en is ideaal om sushirollen mee te maken.

Alles wat je dus nodig hebt voor dit zelfgemaakte rijst sushi recept is een klein pannetje, rijst, suiker en azijn.

Rijst is van oudsher een essentieel onderdeel van sushi. Sushi is eigenlijk ontstaan in China met een geschiedenis van duizenden jaren. Het werd narezushi genoemd en bestond uit sterk gezouten vis gewikkeld in rijst die was gefermenteerd om het te bewaren. Hoewel het gerecht rijst bevatte, een favoriet ingrediënt in het Chinese dieet, werd de rijst meestal weggegooid bij deze gelegenheden waarbij de vis werd gegeten.

Toen de Japanners sushi begonnen te eten, brachten ze hun eigen veranderingen aan, waaronder het koken van hun rijst en het gebruik van rijstazijn om de rijst te fermenteren en de vis te beschermen tegen bacteriën. Een chef-kok genaamd Hanaya Yohei kreeg de eer om gekookte rijst en rijstazijn te combineren met een hapklaar stuk vis om de sushi te maken zoals we die vandaag de dag kennen.

Laten we naar de ingrediënten gaan:

  1. Sushirijst (Japanse kortkorrelige rijst): Je kunt sushirijst vinden samen met andere rijst of in de Aziatische afdeling van je plaatselijke supermarkt. Je kunt het ook online vinden. In een noodsituatie kun je Calrose rijst gebruiken. Gebruik geen jasmijnrijst of basmatirijst.
  2. Water: Let goed op de waterverhoudingen in het recept! Dit is heel belangrijk om de perfecte rijst te krijgen.
  3. Rijstazijn: Rijstazijn is niet hetzelfde als sushiazijn. Gebottelde sushiazijn is rijstazijn met toegevoegde suiker en zout, maar door zelf te mengen kun je precies bepalen wat erin zit. Als je geen rijstazijn hebt maar wel sushiazijn, sla dan het koken van de vloeibare pek helemaal over en gebruik gewoon de sushiazijn die je hebt.
  4. Kristalsuiker: Gewone kristalsuiker is alles wat je nodig hebt om de smaak van de azijn in balans te brengen. Je kunt een andere zoetstof proberen als je dat lekker vindt.
  5. Zout

Stap één: spoel je rijst af

Doe je rijst in een vergiet en spoel ongeveer 3 minuten met koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Doe je rijst na 3 minuten in een kom en vul de kom met water, waarbij je met je hand de rijst ronddraait. Laat 2 minuten zitten. Laat de rijst weer uitlekken in een vergiet en spoel nogmaals 1-2 minuten tot het water helder stroomt.

Stap Twee: Kook de rijst

Doe je rijst in een pan samen met 1½ kop water. Zet je fornuis op hoog vuur en breng het water aan de kook.

Zodra het water kookt, zet je het vuur lager en doe je het deksel op de pan. Kook, afgedekt, ongeveer 20 minuten.

Als de tijd om is, houd je de rijst afgedekt maar haal je hem van het vuur. Laat ongeveer 10 minuten staan voordat je verder gaat.

Stap drie: voeg de azijn en suiker toe.

Voeg ondertussen in een kleine steelpan de rijstazijn, kristalsuiker en zout toe en breng het aan de kook. Zodra het begint te pruttelen, haal je het van het vuur.

Doe de rijst over in een grote kom en giet het azijnmengsel erover. Gebruik een lepel om het azijnmengsel voorzichtig door de rijst te roeren.

Gebruik sushirijst om je favoriete sushirollen te maken, zoals gobo sushi, regenboog rollen, drakenrollenenz.

Voor meer klik HIER