Recepten

Rode uien uit eigen land zijn in veel winkels bijna op – pastinaken, rode bieten, gele uien en aardappelen zijn de volgende.

8views

Het tekort in de winkels is te wijten aan de regens en nachtvorst van afgelopen herfst.

Binnenlandse rode uien raken op in de winkels van zowel Kesko als S Group. Er zijn echter wel geïmporteerde producten te vinden in de schappen.

– De Finse rode uien zijn bijna op. Er kunnen nog kleine hoeveelheden beschikbaar zijn in individuele winkels, zegt Kesko’s Groente Inkoop- en Verkoopmanager. Liisa Eronen.

– Binnenlandse rode uien zullen inderdaad opraken in de komende dagen, zegt S Group’s sales manager voor groenten en fruit Katarina Vikman zegt.

Wortelwinkels lopen de laatste tijd ook leeg.

De winkels van S Group hadden na half april geen wortelen van eigen bodem meer.

– Sindsdien zijn we afhankelijk van geïmporteerde wortelen,” zegt Vikman.

Kesko winkels hadden vorige week nog wat binnenlandse losse wortelen op voorraad, maar die zijn nu uitverkocht. Finse koolrapen waren eerder op. Er zijn nog maar kleine hoeveelheden te vinden in individuele winkels.

De pastinaken, rode bieten, gele uien en aardappelen van vorig seizoen zijn de volgende.

Het tekort aan wortelgewassen in de winkels is te wijten aan de regens en de nachtvorst van afgelopen herfst, die het oogsten bemoeilijkten, aldus de gewasvertegenwoordiger van de MTK. Mika Virtanen door.

– Er bleven veel wortelen in de grond zitten. Er werd minder geoogst voor opslag dan gewoonlijk.

Dezelfde problemen deden zich voor bij luzerne en rode uien. Vocht stelde rode uien ook bloot aan ziekten tijdens de opslag en de verliezen waren hoog.

Nu is het tijd voor boswortels

Binnenkort hebben we echter voorjaarsknollen wortelen, uien en sla in seizoenskassen. Ze zijn al aan het rijpen op kachels onder plastic hoezen.

– De productie is duurder dan in de volle grond, dus de prijs is hoger, zegt meneer Virtanen.

Sommige S-markten en supermarkten hebben al een beperkte voorraad gebundelde wortelen, uien en sla.

– Veel mensen gebruiken zomeruien op de barbecue en in salades, zegt Vikman.

Tepeluien zullen volgende week op grotere schaal verkrijgbaar zijn in de winkels van S Group.

Tepeluitjes zijn ook al verkrijgbaar in Kesko winkels, en de eerste kleine partijen tepelwortelen gaan eind mei of begin juni in de verkoop.

Eind april en begin mei zijn ook de zaden van de nieuwe vollegrondswortelen gezaaid. Naar verwachting worden ze in juli geoogst. Als de droogte aanhoudt, zou de oogst klein kunnen zijn, volgens meneer Virtanen.

Een nieuwe oogst van rode uien wordt begin augustus verwacht.