Dieet

Sportscholen: Wetenschappers onthullen wat je ademt als je zweet

8views

Inzicht in de samenstelling en concentratie van verontreinigende stoffen in de omgeving van sportscholen is van vitaal belang om de mogelijke gezondheidsrisico’s van lichaamsbeweging te kunnen beoordelen.

Een recent onderzoek onder leiding van professor Yele Sun van het Institute of Atmospheric Physics van de Chinese Academy of Sciences onderzocht de luchtkwaliteit in een ondergrondse sportschool. Het onderzoek werd gepubliceerd in Environmental Science & Technologie.

“Nadenkend over de pandemie dachten mijn collega’s en ik eraan om vaker naar de sportschool in de kelder van ons instituut te gaan,” herinnert professor Sun zich. “Ik kon het niet helpen, maar ik vroeg me af hoe de luchtkwaliteit zou zijn als iedereen daar zou zweten.” Deze persoonlijke ervaring zette professor Sun en zijn team ertoe aan om de samenstelling en concentratie van verontreinigende stoffen in sportschoolomgevingen te onderzoeken, omdat ze inzagen hoe belangrijk het is om de potentiële gezondheidsrisico’s van lichamelijke activiteit te begrijpen.”

Wat hebben ze ontdekt? Bereid je voor!

Ten eerste toonde hun onderzoek aan dat de binnenlucht in de sportschool een hoger percentage organische aerosolen (kleine deeltjes die in de atmosfeer zweven en uit organische verbindingen bestaan) had dan de buitenlucht. Binnen in de sportschool bestaat ongeveer 50% van de verontreinigende stoffen die je inademt uit organische aërosolen, terwijl dat buiten maar ongeveer 40% is.

Maar hier wordt het pas echt interessant. Ze identificeerden twee specifieke soorten organische aërosolen in de lucht in de sportschool:

  1. Siloxaan OA (SiOA): deze fancy term verwijst naar deeltjes die waarschijnlijk afkomstig zijn van smeermiddelen die worden gebruikt in fitnessapparatuur. Stel je voor dat de apparaten waarop je zweet kleine deeltjes in de lucht kunnen afgeven. Deze deeltjes blijken verrassend hoog te zijn, soms wel 6 microgram per kubieke meter lucht!
  2. Sigarettenrook (CSOA): ja, dat lees je goed. Zelfs als je je sigaret niet opsteekt in de sportschool, zijn er sporen van sigarettenrook in de lucht gevonden. Het blijkt dat het waarschijnlijk van buiten komt, vooral tijdens het ventileren.

Hoewel de sportschool fantastisch is voor je gezondheid, suggereren deze bevindingen dat je, naast het verbranden van calorieën, misschien ook wat niet-zo-“geweldig spul” inademt. Vooral als je ademhalingsfrequentie tijdens het sporten toeneemt, neem je meer van deze deeltjes in je op, wat je gezondheid mogelijk kan beïnvloeden.

Wat betekent dit voor jou? Nou, het herinnert je eraan dat terwijl je bezig bent met het “beeldhouwen” van je spieren, het essentieel is om rekening te houden met de lucht die je inademt. Verschillende sportscholen met verschillende apparatuur, bezettingsgraden en ventilatiesystemen kunnen verschillende niveaus van luchtkwaliteit hebben.

Blijf fit, blijf gezond en haal rustig adem, jongens!

Om het volledige onderzoek te lezen klik HIER.