Dieet

Taurine: Is het eindelijk het ultieme “energieaminozuur”?

13views

In tegenstelling tot andere aminozuren is taurine niet betrokken bij de eiwitsynthese (het bouwen van eiwitten in het lichaam). Het is “voorwaardelijk essentieel”, wat betekent dat je lichaam er meestal zelf genoeg van kan produceren. Maar als we gestrest of ziek zijn, kunnen we extra nodig hebben.

Voedingsmiddelen zoals rood vlees en schaaldieren zijn de beste bronnen, maar je kunt het ook vinden in de vorm van supplementen en het wordt ook toegevoegd aan sommige energiedrankjes.

Voedings- en bewegingsdeskundigen geloven dat taurine effectief kan zijn als ergogeen hulpmiddelwat in wezen betekent dat het het lichaam kan helpen het energiegebruik te maximaliseren en de prestaties te verbeteren. Er is ook gesuggereerd dat taurine als antioxidant zou kunnen helpen bij spierpijn en herstel na de training. Maar deze beweringen zijn nogal controversieel.

Ook zouden de antioxiderende eigenschappen van taurine de gezondheid van de hersenen ten goede kunnen komen door ontstekingen te verminderen en mogelijk het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals dementie te verkleinen.

Onderzoek toont aan dat taurine supplementen het potentieel hebben om de bloeddruk te verlagen, de hartfunctie te verbeteren en mensen met hartfalen te helpen bij het sporten. Een studie gepubliceerd in het European Journal of Pharmacology suggereert dat taurine ook het totale cholesterol- en triglyceridengehalte kan verlagen.

In een onderzoek bij type 2 diabetici verminderde het innemen van 3 g taurine per dag de insulinespiegels, insulineresistentie en ontstekingen aanzienlijk na acht weken. De reproductieve gezondheid van mannen zou er ook baat bij kunnen hebben, omdat taurine een essentieel aminozuur is.

Wat betreft het stimuleren van prestaties in de sportschool, is er weinig maar veelbelovend onderzoek. Een meta-analyse uit 2018 van 10 artikelen gepubliceerd in Sports Medicine concludeerde dat een dosis van 1 tot 6 gram per dag gedurende maximaal twee weken “de algehele uithoudingsprestaties verbeterde”, terwijl een klein onderzoek uit 2013 aantoonde dat suppletie de tijd van hardlopers tijdens wedstrijden met een paar seconden kan verkorten.

Over het algemeen is er nog steeds niet genoeg bewijs om taurine als een noodzakelijke prestatieverbeteraar te bestempelen. Voor elk onderzoek dat een voordeel suggereert, zijn er meerdere die deze beweringen niet ondersteunen. Je “spierkarkas” gaat er ook niet dood van. Uit onderzoek bij “ongetrainde” mannen bleek dat het innemen van taurine gedurende drie weken voor een intensieve training geen effect had op ontstekingen.

We hebben maar ongeveer kleine hoeveelheden taurine. Ons lichaam maakt het zelf aan en het komt ook van nature voor in eiwitrijk voedsel zoals vlees, zeevruchten, eieren en zuivelproducten. Vegetariërs en veganisten hebben over het algemeen lagere niveaus van taurine, maar een tekort is nog steeds onwaarschijnlijk.

De hoeveelheid taurine die je inneemt zal ook variëren afhankelijk van je leeftijd, gewicht en algehele gezondheid. Als je ervoor kiest om taurine in te nemen als supplement, kies dan een handige capsulevorm en neem het op een lege maag voor een betere biologische beschikbaarheid. Het nemen van maximaal 3g taurine per dag wordt door de meeste mensen als veilig beschouwd, maar als je medicijnen gebruikt, raadpleeg dan je huisarts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige.