Handige tips

Terracotta pot: de charme van vroeger en een gezellig nestje voor je planten!

19views

Terracotta potten zijn het middelpunt van je buitendecoratie. Ze brengen de esthetiek van traditie en het exotisme van mediterrane tuinen naar je tuin. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten en voegen een vleugje originaliteit toe aan elke ruimte.

Wat zijn de voordelen van een terracotta pot?

Aardewerken potten werden oorspronkelijk gebruikt om voedsel in te bewaren, maar worden nu veel gebruikt in de tuin. Er zijn veel voordelen.

  • Een natuurlijk materiaal met veel toepassingen: Stevig, onbrandbaar en rotbestendig, terracotta is bestand tegen de elementen en garandeert een duurzaam object;
  • Een poreuze structuur: De poreuze wanden van een terracotta pot zorgen ervoor dat water wordt vastgehouden zodat het geleidelijk kan vrijkomen, en bevorderen de gasuitwisseling;
  • Een uitstekende thermische isolator: beschermt plantenwortels tegen hitte en kou;
  • Tot slot biedt terracotta met zijn terracotta tint een onvergelijkbare aantrekkingskracht aan het aardewerk en de decoratieve objecten die je op je balkon of terras kunt installeren (kandelaars, decoratieve ballen, vazen, lantaarns, beeldjes, enz.)

Wat zijn de verschillende soorten terracotta potten?

Er zijn verschillende modellen terracotta potten om uit te kiezen, afhankelijk van de uitstraling die je wilt:

  • De Provençaalse pot wordt gekenmerkt door zijn rondheid, die doet denken aan de oude voorraadpotten;
  • De Marokkaanse pot heeft een meer buisvormige vorm en een brede rand, en kan versierd zijn met fijn gesneden details (bloemmotieven of geometrische motieven, enz.);
  • De Mexicaanse kruik is smal en zijn donkere kleur is het resultaat van houtstook door de inheemse ambachtslieden van Cocucho ;
  • De amfora-stijl kruik is te herkennen aan de puntige bodem, de smallere opening en de aanwezigheid van handvatten aan de zijkanten. De ongewone vorm maakte het voor de Griekse en Romeinse koopvaardij makkelijker om ze in ruimen te plaatsen: de eerste rij in zand of een bed van stro en de andere rijen verspringend bovenop;
  • De oude kruik Naast zijn esthetische aantrekkingskracht heeft een antieke kruik ook zijn eigen geschiedenis en authentieke karakter. Ze komen vaak uit Spanje of de Provence en kunnen wel tot de 17e eeuw teruggaan.

Welke planten horen in een terracotta pot?

Als je een locatie kiest voor je aardewerk, zorg er dan voor dat het beschut is tegen sterke wind en verkeer om te voorkomen dat het omvalt en breekt. Copyright (c) 2021 ADRIANA LEO/Shutterstock. Niet gebruiken zonder toestemming.

De eivorm van de pot en de diepte betekenen dat er een grote kluit en planten en struiken met lange wortels in passen. Het zorgt ook voor een goede stabiliteit. In een grote terracotta pot, komen de citrusvruchten het best tot hun recht (citroen, calamondin, kumquat, etc.) tenzij je de voorkeur geeft aan de mediterrane accenten van olijf, palm, vetplant of lavendel.

Bloeiende planten worden ook gesublimeerd door het authentieke materiaal: oleander, Indiase sering, paradijsvogels, Japanse azalea, hortensia of een roos met grote stelen. Wat betreft de locatie, zorg ervoor dat je aardewerk beschut staat tegen sterke wind en voetverkeer om te voorkomen dat het omvalt en breekt.

Hoe maak ik terracotta potten schoon?

Water geven met regenwater voorkomt dat er na verloop van tijd witte vlekken door kalkaanslag op je terracotta pot verschijnen!
Water geven met regenwater voorkomt dat er na verloop van tijd witte vlekken door kalkaanslag op je terracotta pot verschijnen! Copyright (c) 2018 Jananz/Shutterstock. Niet gebruiken zonder toestemming.

Om je terracotta pot zo lang mogelijk te bewaren, zorg je ervoor dat je hem goed verzorgt. Water geven met regenwater voorkomt de witte vlekken door kalk die na verloop van tijd verschijnen. Gebruik een borstel en witte azijn om ze te verwijderen. Breng van tijd tot tijd plantaardige olie aan om het terracotta nieuw leven in te blazen en de bescherming te versterken.

Moet terracotta beschermd worden tegen vorst in de winter?

Ja, bewaar je terracotta potten indien mogelijk op een vorstvrije plek. De combinatie van temperaturen onder nul en vochtige terracotta kan ervoor zorgen dat het materiaal versplintert. Als je terracotta pot te groot is om binnen te bewaren, bescherm hem dan met een winterdeksel en zet hem omhoog om hem te beschermen tegen koude tocht. Zorg ervoor dat je de schotel verwijdert om te voorkomen dat het stilstaande water bevriest.

Sommige links worden gevolgd en kunnen een commissie opleveren voor Le Parisien.